Witamina D3

strona w przygotowaniu

Witamina D3


Cholekacyferol

Witamina D razem z witaminą A, witaminą E i witaminą K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Są dwie formy witaminy D: ergokalcyferol czyli tzw. witamina D2 oraz cholekalcyferol czyli witamina D3. Witamina D2 jest bardziej popularna w USA i Kanadzie. Powstaje ona z ergosterolu w drożdżach i w innych grzybach pod wpływem promieniowania UV. Cholekalcyferol jest związany ze światem zwierzęcym i zarówno w przeszłości jak i teraz jego bogatym źródłem jest tran z tłustych ryb morskich. Nie należy mylić tranu z kwasami tłuszczowymi omega-3* (których bogatym źródłem jest olej rybny, w odróżnieniu od kwasów omega-6 pochodzącego z olei roślinnych np. olej wiesiołka czy ogórecznika).





* kwasy omega 3 należą tzw. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czasami określanych jako witamina F. Należą do nich 3 związki chemiczne: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). EPA jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi i jest stosowany w trudnościach z nauką i koncentracją, zazwyczaj łącznie z innymi kwasami omega-3 (np. DHA) Kwasy omega-3 są podawany w diecie osobom w przypadku wielu innych chorób np. łuszczycy.

Naturalne źródła witaminy D

Wszystkie tłuste ryby morskie są bogatym źródłem witaminy D.

W poniżej tabeli 10 najbogatszych w witaminę D pokarmów.

Rodzaj pokarmuilość na porcję
w j.m.

Odsetek referencyjnej wartości spożycia

Dziki łosoś 100 g
988 j.m.
247 %
Tran 1 łyżka stołowa
450 j.m.
113 %
Sardynki w puszce 100 g
272 j.m.
68 %
Surowe ostrygi 6 szt.
269 j.m.
67 %
Tuńczyk w puszce (jasny) 100 g
236 j.m.
59%
1 duża krewetka
42 j.m.
11 %
Wzbogacone produkty mleczne
40 – 100 j.m.
10 – 25 %
Kawior 1 łyżka stołowa
37 j.m.
9 %
1 duże żółtko jaj
18 j.m.
5 %
Grzyby 75 g
12 j.m.
2 %

Ile witaminy D potrzebuje nasz organizm?

strona w przygotowaniu

Rola witaminy D3 w organizmie

Witamina D3 – układ odporności




Myszka M, Klinger M. Immunomodulacyjne działanie witaminy D   Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 865-878, plik pdf, 14 stron

Skontaktuj się z nami

Phytomedica Polska
ul. Farbiarska 22,
02-862 Warszawa

T:   (+48) 22 487 14 44
T:   (+48) 22 487 14 45

E:   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska z siedzibą: 05-520 Konstancin-Jeziorna, ul. Czereśniowa 28, dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!