Immulina dla dzieci

   

W życiu człowieka są okresy, gdy dbanie o odporność ma szczególne znaczenie. Jest to przede wszystkim okres wczesnego dzieciństwa tj. od pierwszego roku życia do okresu pokwitania oraz okres gdy układ odporności jeszcze się kształtuje i dojrzewa oraz w wiek starszy, gdy układ odporności, tak jak cały organizm, się starzeje i zaczyna coraz mniej sprawnie funkcjonować. Immulina Plus w postaci syropu została opracowana właśnie dla dzieci, aby w takiej postaci można było łatwo i wygodnie podać dziecku preparat. 

Immulina +D3 syrop dostarcza w jednej miarce (2,5 ml lub ½ łyżeczki do herbaty) następujący zestaw składników aktywnych:

  • 25 mg witaminy C = 50 % ZDS w kompleksie z rutozydani z ekstraktu aceroli
  • 2,5 mg cynku = 50 % ZDS
  • 50 mg kompleksu LECPEEN z ekstraktu spiruliny
  • 32,5 mg β-glukanu z ekstraktu drożdży piekarniczych

ZDS = zalecane dzienne spożycie. U małych dzieci nie stosuje się referencyjnych wartości spożycia (RWS).

Immulina Plus nie zawiera witaminy D3 ani selenu.


Ekstrakt owocu aceroli (Malpighia glabra) jest nie tylko niezwykle bogatym naturalnym źródłem witaminy C. A w dodatku witamina C znajduje się w kompleksie z rutozydami tj. rutyną i hesperydyną, które zapewniają zdrowie i szczelność naczyń krwionośnych, w tym naczyń włosowatych w błonach śluzowych co może zapobiegać wnikaniu drobnoustrojów przez błony śluzowe oraz może działać korzystnie w przypadku obrzęku błon śluzowych. Poza tym witamina C jest stopniowo uwalniana z tego kompleksu co poprawia jej stabilność i biologiczne wykorzystanie przez organizm.

Przeczytaj więcej → Hesperydyna - działanie, zastosowanie w medycynie i kosmetyce.

Przeczytaj więcej → Rutyna a rutozyd – czy jest między nimi różnica? Właściwości, działanie, suplementy i naturalne źródła rutyny .

Dawki witaminy C dla dzieci i młodzieży

Dzienna dawka witaminy C u dzieci (i niemowląt) wynosi 2 miligramy na kilogram masy ciała. Warto wiedzieć, że zalecane dawki witaminy C u dzieci są dwukrotnie wyższe niż u osób dorosłych. Jest to zwiążane z wyższym zapotrzebowaniem wynikającym z procesów wzrostu oraz szybszego tempa przemian metabolicznych dziecka. Jeśli współwystępują zaburzenia łaknienia lub dysfunkcje jelit, w tym zaburzenia wchłaniania – dobowa dawka witaminy C dla dziecka może jeszcze się zwiększać.

Dobowe dawki witaminy C [mg]

Grupa
płeć wiek [lata]

EAR – poziom średniego zapotrzebowania
(Estimated Average Requirement)

RDA – poziom zalecanego spożycia
(Recommended Dietary Allowance)

AI – poziom wystarczającego spożycia
(Adequate Intake)

Niemowlęta 0 – 0,5
Niemowlęta 0,5 – 1,0

Dzieci 1 – 3
Dzieci 4 – 9

Chłopcy 10 – 12
Chłopcy 13 – 18

Dziewczęta 10 – 12
Dziewczęta 13 – 18

 
 

30
40

40
65

40
55

 
 

40
50

50
75

50
65

40
50

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Opracowano na podstawie: Bułhak-Jachymczyk B., Witaminy, [w:] Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk , IŻŻ, PZWL 2008, 172 – 232.

Dawki cynku dla dzieci i młodzieży

Odpowiednie spożycie cynku zapewnia różnicowanie białych krwinek, co poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i może być korzystne w okresie infekcji wirusowych  u dzieci.

Cynk jest niezbędnym minerałem dla ludzkiego organizmu. Pełni kilka funkcji w organizmie, zatem ważne jest, aby zaspokajać codzienne jego potrzeby. Chociaż niedobór cynku nie jest powszechnym zjawiskiem, taka sytuacja może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego też warto się dowiedzieć, jaką rolę pełni cynk w żywieniu dzieci. Zanim zaczniemy, musimy jednak jasno określić, jak ważne jest zapewnienie optymalnego poziomu mikroelementów w ludzkim ciele. Występują one w prawie wszystkich produktach spożywczych i pełnią krytyczne funkcje w kontekście fizjologii człowieka.

Cynk w żywieniu dzieci i jego znaczenie

U dzieci układ odpornościowy jest w trakcie dojrzewania i wciąż się rozwija. Dlatego też często chorują, gdy mają kontakt z kolegami w szkole. Możesz jednak zminimalizować to ryzyko poprzez dietę, włączając do niej odpowiednią żywność.

 

 

Dobowe dawki cynku [mg]

Dobowe dawki selenu [µg]

Grupa
(płeć/wiek, lata)

EAR
poziom średniego zapotrzebowania

RDA
poziom zalecanego spożycia

EAR
poziom średniego zapotrzebowania

RDA
poziom zalecanego spożycia

n   i   e   m   o   w   l   ę   t   a

0 – 0,5

2 (AI)

15 (AI)

0,5 – 1,0

2,5

3,0

20 (AI)

d   z   i   e   c   i

1 – 3
4 – 9

2,5
4,0

3,0
5,0

17
23

20
30

c   h   ł   o   p   c   y

10 – 12
13 – 18

7,0
8,5

8,0
11,0

35
45

40
55

d   z   i   e   w   c   z   ę   t   a

10 – 12
13 – 18

7,0
7,3

8,0
9,0

35
45

40
55

Opracowano na podstawie: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Zywienia, 2012.


Preparaty Immulina Plus syrop oraz Immulina Plus kapsułki nie zawierają witaminy D3 i są m.in. przeznaczona dla dzieci i osób, które już przyjmują przyjmują witaminę witaminy D3 w postaci innych preparatów, co chroni przed jej przedawkowaniem.

Dlaczego warto u dzieci stosować syrop Immulinę?

Ponieważ efekty stosowania Immuliny pojawiają się bardzo szybko, bo już po kilku dniach jej przyjmowania wzrasta poziom przeciwciał IgA na błonach śluzowych i białek odpornościowych oraz substancji regulujących odporność organizmu. Immulina uruchamia mechanizmy, których nie wykorzystują inne preparaty dedykowane wzmacnianiu odporności.

Immulina została opracowana  przez zespół wybitnych naukowców Narodowego Instytutu Rozwoju Preparatów Naturalnych Stanów Zjednoczonych. Bezpieczeństwo i skuteczność Immuliny zostały przebadane w wielu renomowanych placówkach medycznych w USA, Europie, zaś badania toksykologiczne w Polsce.

Poza witaminami i minerałami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania układu odporności Immulina dostarcza jeszcze rutozydy o korzystnym działaniu na naczynia krwionośne i błony śluzowe oraz dwa specjalne składniki (lipopolisacharyd z ekstraktu spiruliny i beta-glukan z ekstraktu drożdży piekarniczych) o działaniu wzmacniającym odporność dziecka. Składniki te zostały wszechstronnie przebadane w najlepszych ośrodkach medycznych USA i Europy. Są całkowicie bezpieczne i aktywują cały układ odporności przygotowując go do szybkiego oraz skutecznego działania.


   

Syrop Immulina+D3 został opracowany wychodząc na przeciw postulatom rodziców, którzy chcieli, aby w jednym produkcie podać dzieciom wszystkie najważniejsze składniki zapewniające zdrowy i sprawnie działający układ odporności dziecka.

Syrop Immulina + D3 w porównaniu z Immulina Plus syrop 100 ml ma dodatkowo witaminę D3 (cholekalcyferol) oraz selen w postaci bardzo dobrze przyswajalnej selenometioniny.

Immulina +D3 syrop dostarcza w jednej miarce (2,5 ml lub ½ łyżeczki do herbaty) następujący zestaw składników aktywnych:

  • 25 mg witaminy C = 50 % ZDS w kompleksie z rutozydani z ekstraktu aceroli
  • 7,5 µg witaminy D3 = 50% ZDS
  • 2,5 mg cynku = 50 % ZDS
  • 10 µg selenu = 33,5% ZDS
  • 50 mg kompleksu LECPEEN z ekstraktu spiruliny
  • 32,5 mg β-glukanu z ekstraktu drożdży piekarniczych

ZDS = zalecane dzienne spożycie. U małych dzieci nie stosuje się referencyjnych wartości spożycia (RWS).

Warto podkreślić, że są to dawki zapewniające skuteczne działanie, a przy tym co ważne, nie powodujące ryzyka przedawkowania ani witaminy D3 ani selenu. U dzieci stosunkowo łatwo może dojść do przedawkowania selenu. Warto pamiętać, że małe dzieci, czyli niemowlęta potrzebują zaledwie 15-20 µg, zaś dzieci między 1 a 3 rokiem życia równe 20 µg. Z kolei dzieciom od 4 do 9 lat należy zapewnić 30 µg, dzieciom od 10 roku życia do 12 - 40 µg, a nastolatkowie starsi niż 13 lat powinni mieć zapewnione 55 µg selenu dziennie.

Dawkowanie witaminy D różni się w zależności od grupy wiekowej i jest inne u niemowląt, dzieci, młodzieży i dorosłych czy kobiet w ciąży.

W ubiegłym roku, m.in. ze względu na epidemię COVID, Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwiększyła dobowy limit dawki dla witaminy D3

Maksymalne dobowe dawki witaminy D3 wynoszą:


  • noworodki i niemowlęta:
  • dzieci w wieku 1–10 lat:
  • młodzież w wieku 11–18 lat:
  • dorośli i seniorzy z prawidłową masą ciała):
  • dorośli i seniorzy z otyłością:
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią:

  • 1 000 IU = 25 µg/dobę
  • 2 000 IU = 50 µg/dobę
  • 4 000 IU = 100 µg/dobę
  • 4 000 IU = 100 µg/dobę
  • 10 000 IU = 250 µg/dobę
  • 4 000 IU = 100 µg/dobę

 

Jednocześnie EFSA zaleciła, aby przed rozpoczęciem przyjmowania/podawania witaminy D, zwłaszcza przy stosowaniu maksymalnych dawek, skontrolować poziom 25-hydroksy witaminy D  tzw. 25(OH)D3 we krwi. Należy wziąć pod uwagę, że zapotrzebowanie na witaminę D3 zmienia się z wielkością ekspozycji na światło słoneczne i w zimie wzrasta, a w lecie maleje. 

Normy witaminy D (wartości referencyjne) są następujące:


  • poniżej 20 ng/ml
  • 20 – 30 ng/ml
  • 30 – 50 ng/ml
  • 50–100 ng/ml
  • 100–150 ng/ml
  • powyżej 150 ng/ml

  • niedobór
  • poziom niski
  • poziom prawidłowy
  • poziom podwyższony
  • poziom potencjalnie toksyczny
  • pozim toksyczny

 

Przeliczanie:
100 j.m. = 100 IU = 2,5 µg = 2,5 mikrograma witaminy D).
j.m. = jednostka międzynarodowa, IU = international unit.

Normy żywieniowe

Czytając opakowania różnych produktów odżywczych spotykamy się z różnymi wartościami zawartych w produkcie substancji. Do tego podane jest w procentach ile procent "czegoś" one pokrywają. I zwykle to "coś", często określone skrótem literowym, może być różne dla róznych produktów.

RDARecommended Dietary Allowances

po polsku: zalecane spożycie lub zalecane dziennne spożycie (ZDS). Jak już sama nazwa mówi jest to taka ilość danej witaminy, składnika mineralnego itp., którą powinniśmy dostarczać organizmowi jeśli chcemy pokryć jego zapotrzebowanie na dany składnik. Jak mówi definicja jest to taka ilość, która pokrywa zapotrzebowanie 97,5% zdrowych i prawidłowo odżywionych osób.

EAREstimated Average Requirement

po polsku: szacowane średnie zapotrzebowanie dla grupy. Jest to norma, która pokrywa zapotrzebowanie 50% zdrowych i prawidłowo odżywionych osób.

AIAdequate Intake

po polsku wystarczające spożycie. Jest to norma podawana w przypadku, gdy nie da się ustalić poziomu RDA i jest to taka ilość danego składnika, która jest wystarczająca by pokryć zapotrzebowanie prawie wszystkich zdrowych i prawidłowo odżywionych osób. Zostaje ona określona na podstawie badań i obserwacji.

DRVDietary Reference Value

po polsku: referencyjna wartość spożycia (RWS) – określają ilości składników odżywczych w danej porcji produktu. Dlatego Zostało przyjęte, że Referencyjne Wartości Spożycia dotyczą przeciętnej osoby dorosłej. Są to wartości orientacyjne, gdyż różnimy się.

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   
info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

By ticking this checkbox I hereby agree for processing of my personal data contained in this contact form and to receive an answer to my inquiry by electronic mail by the Administrator i.e. Phytomedica Poland, 22 Farbiarska Str., 02-862 Warsaw, Poland.

Enter the code shown in the picture
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Before submitting the form, make sure that the e-mail address you entered is correct!