Skład - opis rozszerzony


Ekstrakt spiruliny

Spirulina to handlowa nazwa skoncentrowanych i liofilizowanych sinic z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina jest bardzo bogata w białko (ok. 50-70%) i witaminy A, B, C, D, E, K, β-karotenu oraz szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Spirulina jest powszechnie stosowana do produkcji suplementów żywieniowych i kosmetyków.

Immulina dostarcza ekstrakt uzyskany ze spiruliny, oznaczony przez producenta jako LECPEEN™, który aktywuje nieswoisty układ odporności. Odporność nieswoista nie tylko stanowi pierwszą linię obrony przeciwbakteryjnej, ale ma zasadniczy wpływ na tworzenie odporności swoistej np. nabytej po przechorowaniu lub po szczepieniach. Jest to wielkocząsteczkowy kompleks lipo-polisacharydowy, który posiada udowodnione działanie immuno-modulujące i aktywuje nieswoistą odporność organizmu (innate immunity). Jest to dokładnie taki sam kompleks, który jest obecny we wszystkich preparatach Immuliny

Kliknij na schemat obok, aby go powiększyć.

Ekstrakt Spiruliny platensis został opracowny przez zespół naukowców z Mississipi University pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Właściwości immuno-modulujące LECPEEN z ekstraktu Spiruliny platensis zostały szerzej przedstawione w zakładce Wzmacnianie odporności

Zespół pod kierunkiem prof. Davida Pasco w Narodowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi opracował specjalny test standaryzacji aktywności immunologicznej ekstraktu spiruliny*.


* Ekstrakt LCEPEEN jest standaryzowany na jego zdolność do pobudzania układu odporności. Zapewniana jest aktywność 1.000 j. określanej własnym testem aktywacji monocytów. Ekstrakt posiada wyjątkową stabilność i w badaniach jego aktywność, w stanie praktycznie nie zmienionym, utrzymuje się przez 5 lat od daty produkcji.


Ekstrakt drożdży

Drożdże, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał), a witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza, biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są polecane osobom starszym oraz młodzieży uczącej się. Poza tym zawierają duże ilości selenu, cynku i chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wspomaga pracę trzustki.

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza β-glukany z czego ponad 70% stanowi wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan.

Rutyna hamuje aktywności hialuronidazy, dzięki czemu poprawia elastyczność i kondycję naczyń krwionośnych. Rutyna hamuje aktywność enzymu rozkładającego witaminę C, dzięki czemu przedłuża działanie tej witaminy. Nie bez znaczenia są również właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych rodników) rutozydu.

Jony cynku

Cynk wpływa na funkcjonowanie układ immunologicznego w sposób złożony. Działa poprzez komorki układu odporności takie jak monocyty i komórki NK nasilając odpowiedź immunologiczną. Cynk wspomaga (jako kofaktor dla hormonu grasicy – tymuliny) dojrzewanie limfocytów T. Jony cynku indukują uwalnianie limfokin. Cynk poprawia stabilność błony komórkowej, a na poziomie jądra komórkowego wpływa na regulację układu odporności za pośrednictwem czynnika transkrypcji NF-κB. Cynk bierze udział w generowaniu reaktywnych form tlenu, które na poziomie komórkowym niszczą patogeny.

Szczególnie narażone na niedobór cynku są osoby w podeszłym wieku i osoby niedożywione.

Skontaktuj się z nami

Phytomedica Polska Spółka z o. o.
ul. Ogrodowa 31/35, 00-893 Warszawa
adres korespondencyjny: ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2, 02-954 Warszawa

T:   (+48) 22 550 60 30
T:   (+48) 22 550 60 40

E:   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Ogrodowa 31/35, 00-893 Warszawa dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!