Skład - opis rozszerzony

Ekstrakt spiruliny

Spirulina super food

Niebieskie mikroalgi* Arthrospira platensis vel Arthrospira maxima są zaliczane do grupy najzdrowszych źródeł żywności na Ziemi. Ich wysokie miejsce w rankingu zawdzięczają one nie tylko ogromnej różnorodności składników, przez co nie istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania któregokolwiek nich. Najważniejsze jest to, że nie stwierdzono jak dotąd żadnych przeciwwskazań do ich stosowania. Niektórzy uważają, że mikroalgi powinny być pierwszym pokarmem dziecka po mleku matki. Przynoszą wymierne korzyści zdrowotne w każdym wieku. Mikroalgi dostarczją cały kompleks składników odżywczych wykorzystywanych przez organizm. Jest tylko jeden warunek. Potrzebna jest odpowiednia ilość. Dlatego mikroalgi stosuje się w skoncentrowanej i dehydratyzowanej. Pomimo tego, że wszystkie składniki aktywne są w łatwo przyswajalnej formie, dla osoby zdrowej zaleca się kilka gramów spiruliny dziennie.

SPIRULINA to handlowa nazwa skoncentrowanych i liofilizowanych mikroalg (sinic) z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina jest bardzo bogata w białko (ok. 50-70%) i witaminy A, B, C, D, E, K, β-karotenu oraz szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Spirulina jest powszechnie stosowana do produkcji suplementów żywieniowych i kosmetyków.


* Mikroalgi to stara, ale nadal dość powszechnie stosowana nazwa. Prawidłowa nazwa to sinice (cyjanobakterie) z gatunku Arthrospira platensis vel Arthrospira maxima. Jest gromada organizmów samożywnych, dawniej uznawanych za rośliny, według nowszej taksonomii zaliczanych do Procaryota (prokarioty, królestwo bakterii). Mają one charakterystyczną budowę – m.in. nie posiadają jądra komórkowego, zaś materiał genetyczny zlokalizowany jest w nukleoidzie. W budowie wyróżnia się ścianę komórkową (delikatną), a na zewnątrz błonę zewnętrzną jak u innych bakterii Gram-ujemnych. Dookoła zewnętrznej błony komórkowej wytwarzane są grube pochwy śluzowe.

LCEPEEN

Immulina dostarcza specjalny ekstrakt uzyskany ze spiruliny, oznaczony przez producenta jako LECPEEN™, który aktywuje nieswoisty układ odporności. Odporność nieswoista nie tylko stanowi pierwszą linię obrony przeciwbakteryjnej, ale ma zasadniczy wpływ na tworzenie odporności swoistej np. nabytej po przechorowaniu lub po szczepieniach. Jest to wielkocząsteczkowy kompleks lipo-polisacharydowy, który posiada udowodnione działanie immuno-modulujące i aktywuje nieswoistą odporność organizmu (innate immunity). Jest to dokładnie taki sam kompleks, który jest obecny we wszystkich preparatach Immuliny

Kliknij na schemat obok, aby go powiększyć.

Ekstrakt Spiruliny platensis został opracowny przez zespół naukowców z Mississipi University pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Właściwości immuno-modulujące LECPEEN z ekstraktu Spiruliny platensis zostały szerzej przedstawione w zakładce wzmacnianie odporności

Zespół pod kierunkiem prof. Davida Pasco w Narodowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi opracował specjalny test standaryzacji aktywności immunologicznej ekstraktu spiruliny*.


* Ekstrakt LCEPEEN jest standaryzowany na jego zdolność do pobudzania układu odporności. Zapewniana jest aktywność 1.000 j. określanej własnym testem aktywacji monocytów. Ekstrakt posiada wyjątkową stabilność i w badaniach jego aktywność, w stanie praktycznie nie zmienionym, utrzymuje się przez 5 lat od daty produkcji.

 

Ekstrakt owocu aceroli

Acerola, inaczej wiśnia barbadoska, to niewielki owoc, który jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C i rutozydów. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli zawiera tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego. Poza tym, w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A, tiaminy (witamina B1), ryboflawiny (witamina B2), niacyny (witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.

Witamina C otrzymywana z owoców aceroli znajduje się w kompleksie z bioflawonoidami (rutyną i hesperydyną), dzięki czemu jest bardziej stabilna i stopniowo uwalniana, co poprawia jej biologiczne wykorzystanie przez organizm.

  • Rutyna hamuje aktywności hialuronidazy.
  • Rutyna hamuje aktywność enzymu rozkładającego witaminę C, dzięki czemu przedłuża działanie tej witaminy.
  • Nie bez znaczenia są również właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych rodników) rutozydu.

Witamina C

Witaminę C odkrył i opisał węgierski naukowiec Albert Szent-Györgyi w 1933 roku. Badacz wyodrębnił witaminę C z papryki. Za całokształt badań nad witaminą C oraz witaminą P (grupa żółtych barwników: rytuna i hesperydyna tzw. bio-falawonoidy, obecnie nie jest uważana za witaminę, ale wspomaga działanie witaminy C) otrzymał w 1937 roku Nagrodę Nobla.

Witamina C, czyli chemicznie kwas askorbinowy, jest to rozpuszczalna w wodzie witamina o silnych właściwościach redukcyjnych. Zawartość witaminy C w organizmie wynosi od 1 do 3 gramów, z czego większość znajduje się w wątrobie, nadnerczach, mózgu, oku, grasicy i trzustce.

Naturalna witamina C pełni wiele funkcji.

  • Przede wszystkim, poprzez działanie antyoksydacyjne, ma zdolność inaktywowania wolnych rodników*, chroniąc m. in. przed utlenianiem kwasów nukleinowych, białek, tłuszczy i węglowodanów.
  • Witamina C bierze udział w procesach gojenia i regeneracji, między innymi w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń.
  • Witamina C bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi
  • W utrzymani dobrego stanu błon śluzowych, zwłaszcza dziąseł
  • Regulacji poziomu glukozy (obniżenie poziomu glukozy w stanach hyperglikemii)
  • Wspomaga wchłanianie składników mineralnych z pożywienia (żelazo, wapń)

Ekstrakt owoców aceroli dostarcza 25 % czystej, naturalnej witaminy C, w kompleksie z bio-flawonoidami. Zagadnienia związane z witaminą C i jej rolą w procesach odpornościowych zostały przedstawione w zakładce → ekstrakt aceroli


* Wolne rodniki to innego jak niesparowane atomy. Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Wolny rodnik tlenowy szuka pary dla swojego samotnego elektronu w atomach dowolnych substancji. Nie musi to być atom tlenu, zadowoli się także np. atomem pochodzącym z cząsteczki tłuszczu, białka, kwasów nukleoinowych, czy węglowodanów. Takie grasowanie wolnych rodników w komórkach ciała stopniowo niszczy ich strukturę (np. uszkadza błony komórkowe, DNA), przyspiesza ich śmierć, a w konsekwencji rujnuje nam zdrowie. Po organizmie stale krążą wolne rodniki i antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami. Jeśli zachowywana jest między nimi równowaga, mamy się dobrze. Nadmiar wolnych rodników powoduje natomiast miażdżycę, raka i przedwczesne starzenie się.

 

Gotowanie, przechowywanie żywności i jej przetwarzanie ma bardzo istotny wypływ na zawartość witamin w naszym pożywieniu.

Palenie niszczy witaminę C

Palenie papierosów niszczy kwas askorbinowy. Z każdym papierosem tracimy ok. 25 mg witaminy C. Równie szkodliwy jest tlenek węgla, obecny w zanieczyszczonym powietrzu. Osoby palące papierosy oraz mieszkańcy dużych miast powinni, więc stosować witaminę C w większych dawkach. Warto zauważyć, że palnie tytoniu niszczy również inne "antyoksydacyjne" witaminy A i E.

 

Ile witaminy C potrzebuje nasz organizm?

Ustalone przez władze medyczne table i zestawienia podające jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C różnią się pomiędzy różnymi krajami. Częściowo wynika to z różnic klimatycznych, różnic w sposobie odżywiania i strukturze przyjmowanych pokarmów. Poniżej podaję tabelę zalecanego dziennego spożycia witaminy C opracowane przez Food and Drug Administration w USA. W Polsce ostatnio podniesiono zalecane wartości spożycia witaminy C, ale są one nadal nieco niższe niż np. w USA.

wiek, płeć zalecane dzienne spożycie
Noworodek do 6 miesięcy 40mg
Niemowlę od 7 do 12 miesięcy 50 mg
Dzieci od 1 do 3 roku życia 15 mg
Dzieci od 4 do 8 lat 25 mg
Dzieci od 9 do 13 lat 45 mg
Nastolatki pomiędzy 14 do 18 lat (chłopcy) 75 mg
Nastolatki pomiędzy 14 do 18 lat (dziewczęta) 65 mg
Dorośli (mężczyźni) 90mg
Dorośli (kobiety) 75 mg
Kobiety w ciąży 85 mg
Kobiety karmiące piersią 120 mg

 

Czy witamina może być niebezpieczna?

Rzadko która witamina wzbudzała i nadal wzbudza tyle kontrowersji, co witamina C. Oto jedni wzorem Paulinga przyjmują ją wręcz garściami, inni jej prawie nie zażywają. Słynny chemik, laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, sam przyjmował i zalecał branie do 2 g witaminy C na dobę. Natomiast wielu biochemików, lekarzy i dietetyków uważa takie postępowanie za niewłaściwe, bo rozleniwia ono organizm i niejako zwalnia go z funkcji pobierania witaminy C z pożywienia.

Przyjmowanie witaminy C jest w zasadzie bezpieczne. Witamina C należy do tzw. produktów GRAS (generally recognized as safe).

Narodowa Akademia Nauk Stanów Zjednoczonych określiła górny tolerowany poziom spożycia na 2000 mg na dzień dla dorosłych. Przyjmowanie dużych dawek witaminy C oraz jednoczesnego spożycia dużych ilości pokarmów bogatych w witaminę C, np. soków owocowych, może doprowadzić do przedawkowania witaminy i wywołać objawy niepożądanych. Objawy te najczęściej obejmują zaburzenia żołądkowo-jelitowe (nudności, biegunka). Poza tym mogą wystąpić obrzęk oraz suchość ust i skóry. U niektórych osób może pojawić się drżenie mięśni na skutek spadku poziomu wapnia.

Witamina C podawana dożylnie ma własności moczopędne, a więc należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Ze względu na możliwość hypoglikemii warto zjeść niewielki posiłek tuż przed wlewem, a nawet w czasie kroplówki.

Nowy kolor Immulina plus płyn (zawiesina)

Uwaga: nastąpiła zmiana koloru preparatu Immulina płyn. Na zdjęciu poniżej po lewej stronie próbka z wcześniejszym preparatem i kolorem głębokiej zieleni, po prawej próbka z nowym preparatem i nowym kolorem - miodowo-beżowym.

Nowa Immulina plus w postaci zawiesiny (płyn) w odróżnieniu od wcześniejszej "zwykłej" Immuliny zawiera dodatkowe składniki, które wpływają na barwę płynu. Poza tym w nowym preparacie mamy bardzo wysoko-oczyszczony kompleks LCEPEEN z ekstraktu spiruliny. Wcześniej kompleks ten miał barwę ciemno-zieloną bo zawierał zielony barwnik z sinic. Obecnie kompleks ten ma barwę jasno-zielono-beżową, co w sposób istotny wpływa na barwę zawiesiny. Trzeba podkreślić, że zmiana zabarwienia nie stanowi wady produktu i w żaden sposób nie wpływa na jego jakość!

Ekstrakt drożdży

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które, gdy są żywe, wpływają na fermentację cukru. Wyróżniamy ok. 30 gatunków i znaczną liczbę ich odmian. Najczęściej wykorzystujemy drożdże piwne, winne, piekarskie (piekarnicze) kefirowe . Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są piekarskie, powodujące, że bułki "rosną" i są pulchne (dziurki w cieście to pęcherzyki dwutlenku węgla wyprodukowane przez drożdże podczas fermentacji cukru). Innym produktem tego procesu jest alkohol, co z kolei wykorzystywane jest w produkcji wina i piwa.

Drożdże – witaminy i składniki mineralne

Drożdże znane są z wysokiej zawartości witamin z grupy B, w szczególności ryboflawiny (B2) oraz kwasu foliowego (B9). Witamina B2 wpływa na proces tworzenia przeciwciał, wzmacniając odporność organizmu, a kwas foliowy powinien być spożywany w zwiększonych dawkach przez kobiety planujące ciążę. Warto zauważyć, że drożdże dostarczają również witaminy B12, która reguluje procesy metaboliczne białka, węglowodanów i tłuszczu w organizmie. W drożdżach znajdziemy również witaminę H (biotynę), która poprawia cerę, strukturę włosów i paznokci.

Drożdże są również bogatym źródłem licznych mikro i makro składników. Dostarczają sód, potas – pierwiastki regulujące ciśnienie krwi, ponadto wapń, fosfor, które wzmacniają strukturę kości, magnez pomagający walczyć ze stresem, żelazo dla chorych na anemię oraz cynk szczególnie ważny w diecie mężczyzn, gdyż zapobiega prostacie i mangan.

Drożdże, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał), a witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza, biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są polecane osobom starszym oraz młodzieży uczącej się. Poza tym zawierają duże ilości selenu, cynku i chrom.

Beta glukan z drożdży piekarniczych

β-glukany to wielkocząsteczkowe wielocukry czyli polisachardy występujące powszechnie w świecie roślinnym. Są jednym ze składników ściany komórkowej wielu roślin zwłaszcza zbóż i grzybów. β-glukany w zależności od pochodzenia mają różną budową i różne właściwości. Ogólnie można podzielić je na dwie główne grupy, które znalazły zastosowanie ze względu na swe istotne właściwości zdrowotne:



(1) β-glukany rozpuszczalne pochodzące głównie ze zbóż (owies, jęczmień, żyto, itd) oraz
(2) β-glukany nierozpuszczalne pochodzące głównie z grzybów (drożdże, boczniak, rozszczepka, itd)

Grupa pierwsza wykazująca w swej budowie krótkie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→4), jest rozpuszczalna w wodzie. Ta grupa β-glukanów posiada wybitne właściwości wpływające na gospodarkę węglowodanowo-lipidową człowieka. Ich spożycie obniża/normalizuje poziomy lipidów (cholesterolu) i cukru we krwi. Druga grupa wykazująca w swej budowie długie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→6), jest nierozpuszczalna w wodzie. Posiadają one właściwości immuno-modulujące. Ich spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu.

Ekstrakt drożdży piekarniczych czyli spożywczych (Saccharomyces cerevisiae) dostarcza β-glukany z czego ponad 70% stanowi wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Uważa się, że właśnie ta frakcja posiada właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną odporność organizmu. W licznych badaniach wykazano korzystny wpływ β-(1-3)(1-6) D-glukanu na układ odporności zarówno nieswoistej jak i odporności swoistej (nabytej).

 

Jony cynku

Immulina Plus dostarcza cynk w postaci łatwo przyswajalnego glukonianu cynku. Jedna kapsułka zarówno Immuliny Plus jak i Immuliny Plus forte dostarcza 5 mg cynku. Jedna łyżeczka do herbaty (5 ml) płynu (zawiesiny) Immulina Plus dostarcza również 5 mg cynku w postaci glukonianu. Przy czym dla małych dzieci zalecane jest spożycie 1/2 łyżeczki do herbaty czyli 2,5 ml

Rola cynku w organizmie człowieka

Cynk w organizmie człowieka pełni funkcje katalityczne, strukturalne i regulacyjne.Wchodzi w skład ponad 300 enzymów, także tych które biorą udział w syntezie białka. W ten sposób bezpośredni i/lub pośredni cynk bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poza tym cynk bierze również udział w przemianach energetycznych, jest niezbędny do produkcji i/lub funkcjonowania wielu hormonów.

Cynk odpowiada za stabilizację błon komórkowych, odczuwanie smaku i zapachu, metabolizmu alkoholu i obronę immunologiczną organizmu.

Na funkcjonowanie układ immunologicznego cynk wpływa w sposób złożony. Między innymi cynk wpływa korzystnie na stabilność błony komórkowej, zaś na poziomie jądra komórkowego wpływa na regulację układu odporności za pośrednictwem czynnika transkrypcji NF-κB. Poza tym działa poprzez komórki układu odporności takie jak monocyty i komórki NK regulując odpowiedź immunologiczną.

Ponieważ przedstawiany preparat Immulina Plus jest suplementem diety, dlatego nie o wszystkich działaniach cynku możemy tutaj napisać.

Zapotrzebowanie na cynk

Nasze zapotrzebowanie na cynk wynika z wielu czynników, a jego dokładne ustalenie nie jest łatwe. Na zapotrzebowanie wpływa stopień przyswajalności cynku z diety, interakcje z innymi pierwiastkami (żelazo, magnez, wapń, miedź) wielkość puli cynku endogennego w organizmie oraz wielkość wydalania cynku (z kałem, moczem, potem i innymi wydalinami).

Zapotrzebowanie na cynk związane jest z przyrostem nowych tkanek, zależy od szybkości wzrostu organizmu w różnych okresach życia (dzieciństwa i młodości). Zapotrzebowanie to jest największe w pierwszych miesiącach życia, potem maleje, aby skokowo wzrosnąć w okresie pokwitania. Dotyczy to szczególnie chłopców.

W czasie ciąży zwiększa się wchłanianie cynku, ale jednocześnie znacznie wzrasta zapotrzebowanie na ten pierwiastek, ze względu na zapotrzebowanie rozwijającego się płodu. W czasie laktacji zwiększa się utrata cynku z mlekiem, dlatego należy zwiększyć spożycie cynku, aby uzupełnić jego zwiększoną utratę.

Należy pamiętać, że szczególnie narażone na niedobór cynku są osoby w podeszłym wieku, osoby stosujące ścisłe ograniczenia dietetyczne i osoby niedożywione.

Źródła cynku w pożywieniu

Cynk należy do jednego z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków w przyrodzie, dlatego znajduje się powszechnie w glebie i w wodzie, zaś w konsekwencji znajduje się zarówno w roślinach i jak i tkankach zwierząt. Produkty bogate w cynk to: ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe, mięso, wątroba, kasza gryczana, jaja. Poniżej krótka lista produktów najbardziej bogatych w cynk:

  • Ostrygi
  • Nasiona sezamu
  • Siemię lniane
  • Nasiona dyni
  • Owies
  • Kakao
  • Ser żółty
  • Żółtko jaja
  • Fasola szparagowa
  • Fasola nerkowata

Cynk podobnie jak żelazo jest lepiej przyswajalny z produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego.

Normy spożycia dla cynku

Na podstawie znowelizowanych norm żywienia dla populacji polskiej pod redakcją prof. M. Jarosza, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia 2012

Grupa
płeć/wiek
Cynk (mg)
EAR
Cynk mg
RDA
niemowlęta 0 - 0,5
2 (AI)
2 (AI)
niemowlęta 0,5 - 1
2,5
3
dzieci 1 - 3
2,5
3
dzieci 4 - 6
4
5
dzieci 7 - 9
4
5
chłopcy 10 - 12
7
8
chłopcy 13 - 15
8,5
11
chłopcy 16 - 18
8,5
11
dziewczęta 10 - 12
7
8
dziewczęta 13 - 15
7,3
9
dziewczęta 16 - 18
7,3
9
mężczyźni 19 - 65
9,4
11
mężczyźni > 65
9,4
11
kobiety 19 - 65
6,8
8
kobiety > 65
6,8
8
kobiety w ciąży < 19
10,5
12
kobiety w ciąży > 19
9,5
11
kobiety karmiące < 19
10,9
13
kobiety karmiące > 19
10,4
12

EAR = Estimated Average Requirement = przewidywane średnie zapotrzebowanie dla grupy – jest to norma, która pokrywa zapotrzebowanie 50% zdrowych i prawidłowo odżywionych osób.

RDA = Recommended Dietary Allowance = zalecane dzienne spożycie – jest to taka ilość, która pokrywa zapotrzebowanie 97,5% zdrowych i prawidłowo odżywionych osób.

AI = Adequate Intake = wystarczające spożycie – jest to norma podawana w przypadku, gdy nie da się ustalić poziomu RDA i jest to taka ilość danego składnika, która jest wystarczająca by pokryć zapotrzebowanie prawie wszystkich zdrowych i prawidłowo odżywionych osób. Zostaje ona określona na podstawie badań i obserwacji.

Objawy nadmiernego spożycia cynku

Ilość cynku, która występuje w pożywieniu, zazwyczaj nie prowadzi do nadmiernego jego spożycia. Zbyt duże, długotrwałe przyjmowanie cynku może prowadzić do odwrotnych skutków niż tych, które oczekujemy, czyli pogorszenie odpowiedzi immunologicznej, pogorszenie parametrów lipidowych, pogorszenie kondycji skóry i włosów. Nadmiar cynku może negatywnie wpłynąć na poziom żelaza (cynk i żelazo wykorzystują ten sam układ transportowy i wzajemnie tutaj konkurują). Ostre objawy zatrucia cynkiem objawiają się utratą apetytu, bólami głowy, bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, biegunką.

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   
info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

By ticking this checkbox I hereby agree for processing of my personal data contained in this contact form and to receive an answer to my inquiry by electronic mail by the Administrator i.e. Phytomedica Poland, 22 Farbiarska Str., 02-862 Warsaw, Poland.

Enter the code shown in the picture
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Before submitting the form, make sure that the e-mail address you entered is correct!