Ekstrakt spiruliny
Spirulina super food
Niebieskie mikroalgi* Arthrospira platensis vel Arthrospira maxima są zaliczane do grupy najzdrowszych źródeł żywności na Ziemi. Ich wysokie miejsce w rankingu zawdzięczają one nie tylko ogromnej różnorodności składników, przez co nie istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania któregokolwiek nich. Najważniejsze jest to, że nie stwierdzono jak dotąd żadnych przeciwwskazań do ich stosowania. Niektórzy uważają, że mikroalgi powinny być pierwszym pokarmem dziecka po mleku matki. Przynoszą wymierne korzyści zdrowotne w każdym wieku. Mikroalgi dostarczją cały kompleks składników odżywczych wykorzystywanych przez organizm. Jest tylko jeden warunek. Potrzebna jest odpowiednia ilość. Dlatego mikroalgi stosuje się w skoncentrowanej i dehydratyzowanej. Pomimo tego, że wszystkie składniki aktywne są w łatwo przyswajalnej formie, dla osoby zdrowej zaleca się kilka gramów spiruliny dziennie.
SPIRULINA to handlowa nazwa skoncentrowanych i liofilizowanych mikroalg (sinic) z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina jest bardzo bogata w białko (ok. 50-70%) i witaminy A, B, C, D, E, K, β-karotenu oraz szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Spirulina jest powszechnie stosowana do produkcji suplementów żywieniowych i kosmetyków.
LCEPEEN
Immulina dostarcza specjalny ekstrakt uzyskany ze spiruliny, oznaczony przez producenta jako LECPEEN™, który aktywuje nieswoisty układ odporności. Odporność nieswoista nie tylko stanowi pierwszą linię obrony przeciwbakteryjnej, ale ma zasadniczy wpływ na tworzenie odporności swoistej np. nabytej po przechorowaniu lub po szczepieniach. Jest to wielkocząsteczkowy kompleks lipo-polisacharydowy, który posiada udowodnione działanie immuno-modulujące i aktywuje nieswoistą odporność organizmu (innate immunity). Jest to dokładnie taki sam kompleks, który jest obecny we wszystkich preparatach Immuliny
Kliknij na schemat obok, aby go powiększyć.
Ekstrakt Spiruliny platensis został opracowny przez zespół naukowców z Mississipi University pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Właściwości immuno-modulujące LECPEEN z ekstraktu Spiruliny platensis zostały szerzej przedstawione w zakładce wzmacnianie odporności
Zespół pod kierunkiem prof. Davida Pasco w Narodowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi opracował specjalny test standaryzacji aktywności immunologicznej ekstraktu spiruliny*.
Ekstrakt owocu aceroli
Acerola, inaczej wiśnia barbadoska, to niewielki owoc, który jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C i rutozydów. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli zawiera tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego. Poza tym, w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A, tiaminy (witamina B1), ryboflawiny (witamina B2), niacyny (witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.
Witamina C otrzymywana z owoców aceroli znajduje się w kompleksie z bioflawonoidami (rutyną i hesperydyną), dzięki czemu jest bardziej stabilna i stopniowo uwalniana, co poprawia jej biologiczne wykorzystanie przez organizm.
- Rutyna hamuje aktywności hialuronidazy.
- Rutyna hamuje aktywność enzymu rozkładającego witaminę C, dzięki czemu przedłuża działanie tej witaminy.
- Nie bez znaczenia są również właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych rodników) rutozydu.
Witamina C
Witaminę C odkrył i opisał węgierski naukowiec Albert Szent-Györgyi w 1933 roku. Badacz wyodrębnił witaminę C z papryki. Za całokształt badań nad witaminą C oraz witaminą P (grupa żółtych barwników: rytuna i hesperydyna tzw. bio-falawonoidy, obecnie nie jest uważana za witaminę, ale wspomaga działanie witaminy C) otrzymał w 1937 roku Nagrodę Nobla.
Witamina C, czyli chemicznie kwas askorbinowy, jest to rozpuszczalna w wodzie witamina o silnych właściwościach redukcyjnych. Zawartość witaminy C w organizmie wynosi od 1 do 3 gramów, z czego większość znajduje się w wątrobie, nadnerczach, mózgu, oku, grasicy i trzustce.
Naturalna witamina C pełni wiele funkcji.
- Przede wszystkim, poprzez działanie antyoksydacyjne, ma zdolność inaktywowania wolnych rodników*, chroniąc m. in. przed utlenianiem kwasów nukleinowych, białek, tłuszczy i węglowodanów.
- Witamina C bierze udział w procesach gojenia i regeneracji, między innymi w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń.
- Witamina C bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi
- W utrzymani dobrego stanu błon śluzowych, zwłaszcza dziąseł
- Regulacji poziomu glukozy (obniżenie poziomu glukozy w stanach hyperglikemii)
- Wspomaga wchłanianie składników mineralnych z pożywienia (żelazo, wapń)
Ekstrakt owoców aceroli dostarcza 25 % czystej, naturalnej witaminy C, w kompleksie z bio-flawonoidami. Zagadnienia związane z witaminą C i jej rolą w procesach odpornościowych zostały przedstawione w zakładce → ekstrakt aceroli
Gotowanie, przechowywanie żywności i jej przetwarzanie ma bardzo istotny wypływ na zawartość witamin w naszym pożywieniu.
Palenie niszczy witaminę C
Palenie papierosów niszczy kwas askorbinowy. Z każdym papierosem tracimy ok. 25 mg witaminy C. Równie szkodliwy jest tlenek węgla, obecny w zanieczyszczonym powietrzu. Osoby palące papierosy oraz mieszkańcy dużych miast powinni, więc stosować witaminę C w większych dawkach. Warto zauważyć, że palnie tytoniu niszczy również inne "antyoksydacyjne" witaminy A i E.
Ile witaminy C potrzebuje nasz organizm?
Ustalone przez władze medyczne table i zestawienia podające jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C różnią się pomiędzy różnymi krajami. Częściowo wynika to z różnic klimatycznych, różnic w sposobie odżywiania i strukturze przyjmowanych pokarmów. Poniżej podaję tabelę zalecanego dziennego spożycia witaminy C opracowane przez Food and Drug Administration w USA. W Polsce ostatnio podniesiono zalecane wartości spożycia witaminy C, ale są one nadal nieco niższe niż np. w USA.
wiek, płeć | zalecane dzienne spożycie |
---|---|
Noworodek do 6 miesięcy | 40mg |
Niemowlę od 7 do 12 miesięcy | 50 mg |
Dzieci od 1 do 3 roku życia | 15 mg |
Dzieci od 4 do 8 lat | 25 mg |
Dzieci od 9 do 13 lat | 45 mg |
Nastolatki pomiędzy 14 do 18 lat (chłopcy) | 75 mg |
Nastolatki pomiędzy 14 do 18 lat (dziewczęta) | 65 mg |
Dorośli (mężczyźni) | 90mg |
Dorośli (kobiety) | 75 mg |
Kobiety w ciąży | 85 mg |
Kobiety karmiące piersią | 120 mg |
Czy witamina może być niebezpieczna?
Rzadko która witamina wzbudzała i nadal wzbudza tyle kontrowersji, co witamina C. Oto jedni wzorem Paulinga przyjmują ją wręcz garściami, inni jej prawie nie zażywają. Słynny chemik, laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, sam przyjmował i zalecał branie do 2 g witaminy C na dobę. Natomiast wielu biochemików, lekarzy i dietetyków uważa takie postępowanie za niewłaściwe, bo rozleniwia ono organizm i niejako zwalnia go z funkcji pobierania witaminy C z pożywienia.
Przyjmowanie witaminy C jest w zasadzie bezpieczne. Witamina C należy do tzw. produktów GRAS (generally recognized as safe).
Narodowa Akademia Nauk Stanów Zjednoczonych określiła górny tolerowany poziom spożycia na 2000 mg na dzień dla dorosłych. Przyjmowanie dużych dawek witaminy C oraz jednoczesnego spożycia dużych ilości pokarmów bogatych w witaminę C, np. soków owocowych, może doprowadzić do przedawkowania witaminy i wywołać objawy niepożądanych. Objawy te najczęściej obejmują zaburzenia żołądkowo-jelitowe (nudności, biegunka). Poza tym mogą wystąpić obrzęk oraz suchość ust i skóry. U niektórych osób może pojawić się drżenie mięśni na skutek spadku poziomu wapnia.
Witamina C podawana dożylnie ma własności moczopędne, a więc należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Ze względu na możliwość hypoglikemii warto zjeść niewielki posiłek tuż przed wlewem, a nawet w czasie kroplówki.
Nowy kolor Immulina plus płyn (zawiesina)
Uwaga: nastąpiła zmiana koloru preparatu Immulina płyn. Na zdjęciu poniżej po lewej stronie próbka z wcześniejszym preparatem i kolorem głębokiej zieleni, po prawej próbka z nowym preparatem i nowym kolorem - miodowo-beżowym.
Nowa Immulina plus w postaci zawiesiny (płyn) w odróżnieniu od wcześniejszej "zwykłej" Immuliny zawiera dodatkowe składniki, które wpływają na barwę płynu. Poza tym w nowym preparacie mamy bardzo wysoko-oczyszczony kompleks LCEPEEN z ekstraktu spiruliny. Wcześniej kompleks ten miał barwę ciemno-zieloną bo zawierał zielony barwnik z sinic. Obecnie kompleks ten ma barwę jasno-zielono-beżową, co w sposób istotny wpływa na barwę zawiesiny. Trzeba podkreślić, że zmiana zabarwienia nie stanowi wady produktu i w żaden sposób nie wpływa na jego jakość!