Spirulina to szmaragdowo-zielony proszek zawierający skoncentrowane i liofilizowane sinice Arthrospira platensis vel maxima. Spirulina to nazwa handlowa tego wyjątkowego materiału biologicznego wykorzystywanego w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Sinice Arthrospira platensis vel maxima to specyficzne bakterie prokariotyczne, należące do rzędu Oscillatoriales. Wcześniej były one zaliczane do mikro-alg. Bakterie prokariotyczne posiadają komórki złożone z otaczającej ściany i błony komórkowej oraz cytoplazmy. Komórka prokariotyczna nie ma organelli. Wszystkie organizmy prokariotyczne są jednokomórkowe. W przeciwieństwie do komórek eukariotycznych nie posiadają jądra komórkowego. Jego funkcję zastępuje nukleoid, czyli obszar nieograniczony błoną od cytoplazmy, w którym znajduje się materiał genetyczny w postaci chromosomu bakteryjnego (genoforu).
Spirulina zawiera kwas gamma linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym spirulina posiada jeszcze szereg innych wspaniałych właściwości
Spirulina niezwykłe właściwości odżywcze
Spirulina bywa określana w języku angielskim jako super food z powodu jej niespotykanych właściwości odżywczych. Zawiera dużą ilość wysokowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję. Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.
Spirulina (w formie proszku) - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 290 kcal
Białko ogółem - 57.47 g
Tłuszcz - 7.72 g
Węglowodany - 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik - 3.6 g
Minerały | Witaminy |
---|---|
Żelazo - 28.50 mg Magnez - 195 mg Fosfor - 118 mg Potas - 1363 mg Sód - 1048 mg Cynk - 2 mg Jod - 0,016 mg |
Tiamina – 2.380 mg Ryboflawina – 3.670 mg Niacyna - 12.820 mg Witamina B6 - 0.364 mg Kwas foliowy - 94 µg Witamina A – 570 IU Witamina K – 25.5 µg |
Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference
Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i ochronnie na komórki i tkanki.
Poza tym spirulina zawiera zmienną ilość jodu. Przeciętnie 16 mcg/100 g proszku, czyli ok 10% dziennego zapotrzebowania. Ale może zawierać również znacznie więcej jodu. Dlatego należy być ostrożnym. Warto zaznaczyć, że takie wahania nie występują w przypadku ekstraktu spiruliny. Jod w organizmie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, ale nadmiar jodu (powyżej 1.100 mcg/dziennie może być szkodliwy.
Poza tym spirulina zawiera jeszcze beta-karoten (pro-wiatminę A) i witaminę E (ok. 2,5 mg na 100 g proszku) czyli związki, które neutralizują wolne rodniki.
Spirulina – układ odporności
Naukowcy, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, że istotnie wspomaga ona sprawność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomaga wzmocnić układ trawienny. Spirulina dodaje też sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. To zasługa witalizujących składników (witamin, enzymów), a także tzw. biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.
Spirulina przyciąga coraz więcej uwagi badaczy medycznych jako potencjalny surowic medyczny. Szereg ostatnio opublikowanych badań medycznych dotyczą zdolności spiruliny do rozpoznania replikacji wirusa w organizmie oraz wzmacniania układu odporności oraz korzystnym wpływie na ochronę komórek.
Fikocyjanina, niebieski barwnik zawarty w sinicach, wspomaga układowi odporności zwalczać komórki, które mogą powodować choroby. Zgodnie opublikowanymi w 2009 roku badaniami aktywność przeciwzapalna fikocyjanin wspomaga hamowanie różnych niebezpiecznych reakcji zapalnych w organizmie. Nowsze badanie, z 2014 roku, wykazało, że fikocyjanina ma właściwość wymiatacza wolnych rodników, która to właściwość wspomaga ochronę przed chorobami oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Fikocyjania wykazuje również ochronne właściwości dla wątroby i mózgu co istotnie wspomaga odporność. Badanie opublikowane w magazynie Current Protein and Peptide Science potwierdza to hepato- i neuroprotekcyjne działanie fikocyjanin. Badanie to wykazało, że fikocyjany wspomagają również oczyszczanie krwi, co wpływa korzystnie na funkcję wątroby.