FAQ

Czyli

Frequently Asked Questions
(Często zadawane pytania)



Szczepienie a przyjmowanie Immuliny

Pytanie: Mama 3-latka pyta, czy może mu podawać Immulinę, w sytuacji gdy synek właśnie otrzymał szczepienie przeciwko WZW-A (wirusowemu zapaleniu wątroby typu A)?

Odpowiedź: Immulina wspomaga naturalną (wrodzoną) odporność organizmu. To właśnie dobra naturalna odporność organizmu jest niezbędna, aby szczepienie było skuteczne. Poza tym dobra odporność zapewnia bezpieczeństwo szczepienia. Dlatego nie tylko można, ale warto podawać Immulinę wszystkim osobom (również dzieciom) przed, w czasie i po szczepieniach.




Smak Immuliny

Pytanie: Mama 6-letniej córki pyta, co zrobić jeśli córka nie chce pić syropu immuliny z powodu jego smaku?

Odpowiedź: Immulina ma smak akceptowalny przez większość dzieci. Ale nie jest "pyszna", aby dziecko przyjmowało tylko tyle preparatu, ile jest zalecane. Jeśli jednak dziecko zdecydowanie nie lubi jej smaku, to najlepiej podawać Immulinę mocno schłodzoną (prosto z lodówki).
Trzeba zaznaczyć, że ilość Immuliny jest bardzo mała czyli 1 łyżeczka do herbaty (5 ml) i taka ilość zimnego płynu nie może mieć negatywnego wpływu na zdrowe gardło.

Pytanie: Chcę podać dziecku immulinę plus, ale dziecko nie akceptuje jej smaku. Zresztą mu się nie dziwię. Nie podaję mu słodyczy, a to jest strasznie słodkie. Czy podając niewielkie ilości w ciepłym mleku modyfikowanym syrop straci na wartości?

Odpowiedź: Immulina Plus w postaci płynu (zawiesiny) może być łączona w kieliszku z innym produktem spożywczym, który poprawi jej smak, na przykład z sokiem owocowym. Poza tym smak jest znacznie lepszy jeśli płyn jest dość mocno schłodzony. Dobrym sposobem, jeśli dziecko uważa, że Immulina w płynie ma "zbyt słodki smak", jest dodanie do kieliszka kilku kropli soku z cytryny.

Połączenie z mlekiem (nawet ciepłym tj. ok. 40 °C, ale nie gorącym) nie pozbawi Immuliny wartości. Ale nie wiem czy taki smak będzie akceptowalny. Można też zastosować jogurt, kefir, maślankę, które chyba smakowo byłyby lepsze.

Aktywne składniki preparatu: ekstrakt spiruliny, beta glukan, glukonian cynku są termo stabilne. Jedynie naturalna witamina C (pochodząca z ekstraktu aceroli) jest wrażliwa na mocniejsze ogrzewanie.




Cukier w syropie

Pytanie: Wielu rodziców pyta, czy znaczna zawartość cukru w syropie może mieć negatywny wpływ na zdrowie dzieci? Zwłaszcza, gdy tyle teraz się słyszy, aby nie podawać dzieciom wysokosłodzonych napoi.

Odpowiedź: Ponieważ podawana ilość Immuliny jest bardzo mała, od 2.5 do 5 ml (czyli od ½ do 1 łyżeczki do herbaty), to mimo, że syrop zawiera ok. 50 % cukru, to podawana w syropie ilość cukru jest znikoma i nie może mieć negatywnego wpływu na zdrowie dzieci, pod warunkiem, że nie chorują one na cukrzycę. Dodatkowo, w najbliższym czasie planujemy wprowadzić Immulinę bez cukru.
Nota bene zastrzeżenia specjalistów żywienia budzą przede wszystkim słodzone napoje, które dzieci piją szklankami. Napoje te zawierają ok. 10 - 15 % cukru, co przy wypiciu 1 szklanki (200 ml) takiego napoju, daje 20 do 30 gramów cukru czyli ponad 20 raz więcej niż ilość cukru, którą dziecko przyjmuje z syropu.




Substancje "E" w Immulinie

Pytanie: Wielu osób pyta o zawartość szkodliwych substancji "E" w Immulinie. W produkcie dla dzieci są dwie takie substancje, a w kapsułkach cztery. Czy mogą one mieć negatywny wpływ na zdrowie dzieci i w ogóle osób przyjmujących produkty z tymi substancjami?

Odpowiedź: Wykazie E znajduje się około półtora tysiąca rozmaitych substancji tzw. dodatków do żywności (ang. food additives). Wokół nich powstało wiele mitów, ale są też i fakty.

Współczesny przemysł nie mógłby istnieć bez substancji dodatkowych; są one stosowane nawet w produktach pochodzenia ekologicznego. Substancje dodatkowe, które są stosowane w Immuline mają na celu:

  • Względy technologiczne; są to substancje mające funkcję nośnika* lub funkcję przeciwzbrylającą. Są to substancje naturalne i całkowicie bezpieczne.
  • Względy poprawy barwy, smaku, zapachu, konsystencji** (głównie syrop). Są to substancje w 100% naturalne i bezpieczne.
  • Zagwarantowanie bezpieczeństwa stosowania produktu przez cały okres jego ważności. Są to substancje konserwujące*** (sztuczne i naturalne) oraz stabilizatory.

* Są to celuloza mikrokrystaliczna i sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu), bez których nie dałoby się napełnić kapsułki, fosforan wapnia - stabilizator.
** Są to aromaty kiwi i limonki, cukier, celuloza sojowa, która reguluje lepkość.
*** Jest to powszechnie stosowany bezpieczny konserwant → sorbinian potasu










Kiedy najlepiej przyjmować Immulinę?

Pytanie: Wiele osób pyta kiedy najlepiej dawać dziecku Immulinę? Kiedy najlepiej samemu przyjmować Immulinę?

Odpowiedź: Immulinę można przyjmować w dawce suplementacyjnej, czyli uzupełniającej codzienną dietę, codziennie. Dawka suplementacyjna to 1 łyżeczka do herbaty* lub 1 kapsułka 1 raz dziennie. Można przyjmować ją stale, zwłaszcza w starszym wieku, jako swoiste ubezpieczenie, bo nigdy nie wiemy jak funkcjonuje nasz system odporności i jak dobrze sobie radzi. Immulinę można też przyjmować okresowo, gdy istnieje sezonowe ryzyko infekcji (przeziębienia) - czyli okres jesienno-zimowy (październik - listopad) i wczesna wiosna (marzec - kwiecień).


* małe dzieci – jedna miarka załączonego (wewnątrz opakowania) kieliszka miarowego = ½ łyżeczki do herbaty = 2,5 ml

 

Czas stosowania Immuliny

Pytanie: Jak długo jest najlepiej przyjmować Immulinę?

Odpowiedź: Część odpowiedzi na to pytanie jest zawarta w odpowiedzi na poprzednie pytanie.
Osoby z obniżoną odpornością mogą przyjmować Immulinę stale, codziennie. Prof. Pasco i zespół, który opracował Immulinę, przyjmują preparat profilaktycznie 1 kapsułkę jeden raz dziennie.
Pozostałe osoby powinny przyjmować Immulinę okresowo, czyli sytuacjach, gdy dobra odporność jest szczególnie potrzebna - na przykład w okresie jesienno-zimowym lub w okresach intensywnej ekspozycji na promieniowanie UV, które może obniżać odporność naszej skóry (wakacje nad morzem, narty w okresie słonecznej pogody).

 


 

Osad na dnie butelki z Immuliną

Pytanie: Na dnie butelki jest osad. Czy jest to normalne i czy można taki preparat podać córce?

Odpowiedź:Immulina zawiesina (płyn) zawiera dwa wysokocząsteczkowe, nierozpuszczalne w wodzie składniki: ekstrakt spiruliny oraz ekstrakt drożdży piekarniczych. One właśnie wpływają na te właściwości Immuliny, które wspierają układ odporności. Dlatego właśnie płyn jest zawiesiną i ma gęstą konsystencję. Ale mimo tego część aktywnych składników może ulec osadzaniu się i jest to zjawisko prawidłowe i nie stanowi wady produktu. Dlatego też przed każdym użyciem (podaniem) należy butelkę z syropem dobrze (energicznie) wstrząsnąć.


 

Kolor Immuliny w płynie

Pytanie: Kupiłam we wrześniu Immulinę w płynie i kolor płynu znacznie się różni od wcześniejszego. Wcześniej był to kolor ciemno-zielony, a teraz jego barwa jest bura. Czy to jest prawidłowe, czy taki preparat można podać dziecku?

Odpowiedź:

W ostatniej produkcji syropów (lata 2020 i 2021) zarówno Immulina Plus jak i Immulina +D3 mają z powrotem kolor ciemno-zielony, do jakiego pacjenci byli przyzwyczajeni. Syrop ponownie zawiera zielony barwnik. Poza tym uważamy, że kolor "bury", mimo że nie był wadliwy, był nieatrakcyjny, co ma szczególne znaczenie w przypadku małych pacjentów.

Wcześniejsza partia syropu Immulina plus (2018 i 2019 rok) w odróżnieniu od pierwotnnej "zwykłej" Immuliny zawierała wysoko-oczyszczony kompleks LCEPEEN z ekstraktu spiruliny prawie bez zielonego barwnika. Wcześniej kompleks ten miał barwę ciemno-zieloną bo zawierał znaczną ilość zielono-niebieskiego barwnika* z sinic (fikocyjaninę). Wysoko-oczyszczony kompleks LCEPEEN zawiera jedynie śladowe ilości barwnika i ma kolor beżowo–jasno-zielony, co w sposób istotny wpływa na barwę zawiesiny. W syropie, o który pytała internautka, znajdowały się dodatkowe składniki o jasnym zabarwieniu, które również wpływały na jasną barwę płynu. Trzeba podkreślić, że zmiana zabarwienia nie stanowi wady produktu i w żaden sposób nie wpływa na jego jakość!


*Sinice Arthrospira platensis z których pochodzi spirulina zawierają szereg barwników są to: chlorofil alfa oraz barwne fikobiliny: fikoerytryna - barwa czerwona, fikocyjanina – barwa niebieska i allofikocyjanina – barwa niebieskawo-zielona, której jest najwięcej i z której pochodzi kolor sinic i ich nazwa.

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   
info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

By ticking this checkbox I hereby agree for processing of my personal data contained in this contact form and to receive an answer to my inquiry by electronic mail by the Administrator i.e. Phytomedica Poland, 22 Farbiarska Str., 02-862 Warsaw, Poland.

Enter the code shown in the picture
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Before submitting the form, make sure that the e-mail address you entered is correct!