Czyli
Frequently Asked Questions(Często zadawane pytania)
Szczepienie a przyjmowanie Immuliny
Pytanie: Mama 3-latka pyta, czy może mu podawać Immulinę, w sytuacji gdy synek właśnie otrzymał szczepienie przeciwko WZW-A (wirusowemu zapaleniu wątroby typu A)?
Odpowiedź: Immulina wspomaga naturalną (wrodzoną) odporność organizmu. To właśnie dobra naturalna odporność organizmu jest niezbędna, aby szczepienie było skuteczne. Poza tym dobra odporność zapewnia bezpieczeństwo szczepienia. Dlatego nie tylko można, ale warto podawać Immulinę wszystkim osobom (również dzieciom) przed, w czasie i po szczepieniach.
Smak Immuliny
Pytanie: Mama 6-letniej córki pyta, co zrobić jeśli córka nie chce pić syropu immuliny z powodu jego smaku?
Odpowiedź: Immulina ma smak akceptowalny przez większość dzieci. Ale nie jest "pyszna", aby dziecko przyjmowało tylko tyle preparatu, ile jest zalecane. Jeśli jednak dziecko zdecydowanie nie lubi jej smaku, to najlepiej podawać Immulinę mocno schłodzoną (prosto z lodówki).
Trzeba zaznaczyć, że ilość Immuliny jest bardzo mała czyli 1 łyżeczka do herbaty (5 ml) i taka ilość zimnego płynu nie może mieć negatywnego wpływu na zdrowe gardło.
Pytanie: Chcę podać dziecku immulinę plus, ale dziecko nie akceptuje jej smaku. Zresztą mu się nie dziwię. Nie podaję mu słodyczy, a to jest strasznie słodkie. Czy podając niewielkie ilości w ciepłym mleku modyfikowanym syrop straci na wartości?
Odpowiedź: Immulina Plus w postaci płynu (zawiesiny) może być łączona w kieliszku z innym produktem spożywczym, który poprawi jej smak, na przykład z sokiem owocowym. Poza tym smak jest znacznie lepszy jeśli płyn jest dość mocno schłodzony. Dobrym sposobem, jeśli dziecko uważa, że Immulina w płynie ma "zbyt słodki smak", jest dodanie do kieliszka kilku kropli soku z cytryny.
Połączenie z mlekiem (nawet ciepłym tj. ok. 40 °C, ale nie gorącym) nie pozbawi Immuliny wartości. Ale nie wiem czy taki smak będzie akceptowalny. Można też zastosować jogurt, kefir, maślankę, które chyba smakowo byłyby lepsze.
Aktywne składniki preparatu: ekstrakt spiruliny, beta glukan, glukonian cynku są termo stabilne. Jedynie naturalna witamina C (pochodząca z ekstraktu aceroli) jest wrażliwa na mocniejsze ogrzewanie.
Cukier w syropie
Pytanie: Wielu rodziców pyta, czy znaczna zawartość cukru w syropie może mieć negatywny wpływ na zdrowie dzieci? Zwłaszcza, gdy tyle teraz się słyszy, aby nie podawać dzieciom wysokosłodzonych napoi.
Odpowiedź: Ponieważ podawana ilość Immuliny jest bardzo mała, od 2.5 do 5 ml (czyli od ½ do 1 łyżeczki do herbaty), to mimo, że syrop zawiera ok. 50 % cukru, to podawana w syropie ilość cukru jest znikoma i nie może mieć negatywnego wpływu na zdrowie dzieci, pod warunkiem, że nie chorują one na cukrzycę. Dodatkowo, w najbliższym czasie planujemy wprowadzić Immulinę bez cukru.
Nota bene zastrzeżenia specjalistów żywienia budzą przede wszystkim słodzone napoje, które dzieci piją szklankami. Napoje te zawierają ok. 10 - 15 % cukru, co przy wypiciu 1 szklanki (200 ml) takiego napoju, daje 20 do 30 gramów cukru czyli ponad 20 raz więcej niż ilość cukru, którą dziecko przyjmuje z syropu.
Substancje "E" w Immulinie
Pytanie: Wielu osób pyta o zawartość szkodliwych substancji "E" w Immulinie. W produkcie dla dzieci są dwie takie substancje, a w kapsułkach cztery. Czy mogą one mieć negatywny wpływ na zdrowie dzieci i w ogóle osób przyjmujących produkty z tymi substancjami?
Odpowiedź: Wykazie E znajduje się około półtora tysiąca rozmaitych substancji tzw. dodatków do żywności (ang. food additives). Wokół nich powstało wiele mitów, ale są też i fakty.
Współczesny przemysł nie mógłby istnieć bez substancji dodatkowych; są one stosowane nawet w produktach pochodzenia ekologicznego. Substancje dodatkowe, które są stosowane w Immuline mają na celu:
- Względy technologiczne; są to substancje mające funkcję nośnika* lub funkcję przeciwzbrylającą. Są to substancje naturalne i całkowicie bezpieczne.
- Względy poprawy barwy, smaku, zapachu, konsystencji** (głównie syrop). Są to substancje w 100% naturalne i bezpieczne.
- Zagwarantowanie bezpieczeństwa stosowania produktu przez cały okres jego ważności. Są to substancje konserwujące*** (sztuczne i naturalne) oraz stabilizatory.
* Są to celuloza mikrokrystaliczna i sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu), bez których nie dałoby się napełnić kapsułki, fosforan wapnia - stabilizator.
** Są to aromaty kiwi i limonki, cukier, celuloza sojowa, która reguluje lepkość.
*** Jest to powszechnie stosowany bezpieczny konserwant → sorbinian potasu