Immulina +D3
UWAGI OGÓLNE
Immulina + D3 to dalsze rozwinięcie preparatu Immulina plus. Ten nowy preparat dostarcza te same aktywne składniki co Immulina plus oraz dodatkowo 2.000 jednostek witaminy D3 oraz 60 µg jonów selenowych ilość w 2 kapsułkach tj. zalecanej dziennej porcji preparatu. Immulina + D3 — na razie jest dostępna tylko opakowaniach po 30 i po 60 kapsułek.
Immulina + D3 jest preparatem złożonym. Można powiedzieć, że zawiera trzy grupy składników aktywnych, które postaramy się poniżej pokrótce scharakteryzować.
Składniki aktywne
Pierwsza grupa składników
Pierwsza grupa obejmuje dwa związki wielkocząsteczkowe. Są to kompleks liposacharydowy LCEPEEN z ekstraktu spiruliny i β-1,3/1,6 D-glukan z ekstraktu drożdży piekarniczych. Tylko te składniki wykazują rzeczywiste działanie immunomodulujące. Immunomodulatory to substancje aktywne, które są stosowane w immunoterapii. Działanie immunomodulujące jest to proces, które bezpośrednio oddziałuje na układ odporności.
EKSTRAKT SPIRULINY
Ekstrakt spiruliny dostarcza wielkocząsteczkowy związek liposacharydowy, oznaczony jako LCEPEEN przez duńską firmę Nordic ImmoTech, która zleciła opracowanie produktu Immulina naukowcom z Narodowego Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Kompleks ten wykazuje wybitne właściwości immuno-modulujące, wielokrotnie skuteczniejsze od innych dostępnych preparatów (rycina i tabela).
Połknięty wielkocząsteczkowy kompleks LCEPEEN wychwytywany jest w przewodzie pokarmowym przez komórki żerne (makrofagi i komórki dendrytyczne). Są to tzw. komórki prezentujące antygen. Komórki żerne po sfagocytowaniu kompleksu LCEPEEN ulegają aktywacji. Komórki dendrytyczne uwalniają białko interleukinę* IL-12, zaś makrofagi uwalniają IL-1β. Jednocześnie pobudzone komórki żerne migrują do skupisk tkanki limfatycznej przewodu pokarmowego tzw. kępek Payer'a, które współtworzą one tzw. GALT (gut associated lymphooid tissue). Poprzez układ limfatyczny przewodu pokarmowego jest aktywowany cały układ odporności.
* Interleukiny – grupa kilkudziesięciu białek tzw. cytokin biorąca udział w procesach układu odpornościowego i krwiotwórczych. Interleuklina 12 inicjuje różnicowanie limfocytów T w kierunku komórek typu Th1, aktywuje komórki NK, monocyty i makrofagi, zwłaszcza pobudza te komórki do produkcji interferonu-γ.
IL-1β jest wydzielana w odpowiedzi na różne antygeny pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i grzybiczego. Wpływa aktywująco na leukocyty oraz wiele innych komórek nie związanych bezpośrednio z układem odpornościowym, bierze bowiem udział także w przebudowie tkanek, syntezie białek ostrej fazy, wywołuje senność i jest pirogenem.
Porównanie potencjału różnych naturalnych aktywatorów makrofagów/monocytów.
Rycina 1.
Porównano Immulinę zawierającą aktywny kompleks LECPEEN z surowymi lipopolisacharydami (LPS), które są składnikami ściany bakterii Escherichia coli. Immulina 8-krotnie skuteczniej wpływa na odporność niż lipopolisacharydy Escherichia coli oraz 20 razy niż aloes i 25 razy niż spirulina z której pochodzi. Dzieje sie tak dlatego, że Immulina oddziałuje na układ odporności poprzez receptory TRL-2*, których gestość jest znacznie większa (ponad 2,5 raza) na powierzchni komórek prezentujących antygen (komórki dendrytyczne) niż receptorów TLR-4, poprzez które działa większość substancji oddziałujących na odporność. Immulina aż 40 razy lepiej wpływa na odporność w porównaniu z tradycyjnymi preparatami takimi, jak jeżówka (echinacea) i β-glukan. Preparaty zawierające ekstrakty reishi i żeń-szenia amerykańskiego praktycznie wykazują jedynie śladową aktywność w porównaniu z immuliną.
Porównanie potencjału różnych naturalnych aktywatorów czynnika NF-κB.
Tabela 1.
Nazwa związku* | Aktywacja NF-κB monocytów THP1 (wartość EC50**) |
Naturalne źródło |
---|---|---|
LCEPEEN Immulina |
||
Surowe LPS | ||
Aleorydy | ||
Zymosan A | ||
Arabinogalaktan | ||
Polisacharyd K | ||
MGN 3 | Otręby ryżowe | |
Acemannan | ||
Lentinan | Grzyby shiitake | |
Schizophylan |
* Nazwa związku - wszystkie związki to wielkocząsteczkowe polisacharydy lub lipo-polisacharydy.
** Wartość EC50 reprezentuje ilość (w nanogramach) każdego z testowanych preparatów potrzebną do uzyskania 50% maksymalnej aktywacji czynnika jądrowego NF-κB uzyskanej za pomocą LPS.
Surowe lipopolisacharydy (LPS) były dotychczas uważane za najsilniejszego aktywatora czynnika jądrowego NF-κB i do nich odnoszono działanie testowanych produktów. W przeprowadzonych testach stwierdzono, że Immulina jest bardziej aktywna niż lipo-polisacharydy (LPS).
Monocyty THP - własna linia monocytów opracowana przez pracownię.
Odpowiedź immunologiczna wrodzona jest ewolucyjnie starszą formą odporności niż odpowiedź nabyta. Jest szybka i dość dobrze ukierunkowana, nie inicjuje niszczenia własnych tkanek, ale nie pozostawia po sobie trwałej pamięci immunologicznej. Kompleks LCEPEEN (z ekstraktu spiruliny) wiąże się z odpowiednimi receptorami komórek prezentujących antygen (patterns recognizing receptors – PRR), co zwykle doprowadza do aktywacji jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF-κB i zwiększenia ekspresji genów kodujących cytokiny prozapalne oraz szybkiej indukcji odpowiedzi immunologicznej
Wpływ stosowania diety zawierającej ekstrakt spiruliny na stężenie IgA i INF-γ
W badaniach laboratoryjnych wykazano, że dieta zawierająca LCEPEEN (kompleks lipopolisacharydowy) z ekstraktu spiruliny po kilku dniach powoduje wzrost stężenia immunoglobulin przeciwciał klasy IgA i interferonu gamma (INF-γ). Immunoglobuliny* są wytwarzane przez aktywowane limfocyty B.
Przeciwciała IgA to tzw. immunoglobuliny odpowiedzi odpornościowej związanej z błonami śluzowymi. Dzięki nim organizm chroni się przed wnikaniem drobnoustrojów (bakterii, wirusów) przez błony śluzowe.
Interferon gamma należy do grupy 10 interferonów – białek wytwarzanych i uwalnianych przez komórki ciała, jako odpowiedź na obecność patogenów (np. wirusy, bakterie, pasożyty jak również komórki nowotworowe) wewnątrz organizmu. Interferony zapewniają komunikację pomiędzy komórkami ciała, w celu zwalczenia patogenów, poprzez uruchomienie mechanizmów obronnych systemu immunologicznego. IFN-γ wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz odgrywa zasadniczą rolę jako mediator odpowiedzi odpornościowej organizmu m.in. na zakażenie.
* Immunoglobuliny – białka odpornościowe dzielą się na 5 głównych klas - G A M E D – IgG, IgA, IgM, IgE i IgD. Immunoglobuliny odgrywają główną rolę w humoralnej odpowiedzi odpornościowej (czyli poprzez substancje chemiczne zawarte w płynach ustrojowych). Immunoglobuliny produkowane są przez aktywne postacie limfocytów B – plazmocyty w odpowiedzi na antygen, czyli czynnik chorobotwórczy pobudzający układ odpornościowy.
BETA-GLUKAN
β-glukany to wielkocząsteczkowe wielocukry czyli polisacharydy występujące powszechnie w świecie roślinnym. Są jednym ze składników ściany komórkowej wielu roślin zwłaszcza zbóż i grzybów. β-glukany w zależności od pochodzenia mają różną budową i różne właściwości. Ogólnie można podzielić je na dwie główne grupy, które znalazły zastosowanie ze względu na swe istotne właściwości zdrowotne:
(1) β-glukany rozpuszczalne pochodzące głównie ze zbóż (owies, jęczmień, żyto, itd.) oraz
(2) β-glukany nierozpuszczalne pochodzące głównie z grzybów (drożdże, boczniak, rozszczepka, itd.)
Grupa pierwsza wykazująca w swej budowie krótkie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→4), jest rozpuszczalna w wodzie. Ta grupa β-glukanów posiada wybitne właściwości wpływające na gospodarkę węglowodanowo-lipidową człowieka. Ich spożycie obniża/normalizuje poziomy lipidów (cholesterolu) i cukru we krwi.
Druga grupa wykazująca w swej budowie długie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→6), jest nierozpuszczalna w wodzie. Posiadają one właściwości immuno-modulujące. Ich spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu.
Te wielkocząsteczkowe β-1,3/1,6-D glukany są częstym składnikiem różnych preparatów immuno-modulujących stosowanych w różnych sytuacjach klinicznych. Szczególnie dużo β-1,3/1,6-D glukanów występuje w ścianie komórkowej drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae). Jest to najaktywniejsza immunologicznie frakcja z całej grupy β-glukanów. Jest ona złożona z cząsteczek D-glukozy połączonych w pozycji 1,3 i z łańcuchami bocznymi D-glukozy przyłączonymi w pozycji 1,6. Na rycinie obok przedstawiono budowę cząsteczki nierozpuszczalnego β-1,3/1,6-D glukanu, z długim łańcuchem, pochodzącym z drożdży piekarniczych.
Po połknięciu cząsteczki β-glukanu są fagocytowane przez makrofagi i komórki dendrytyczne tj. komórki prezentujące antygen i za ich pośrednictwem poprzez tkankę chłonną przewodu pokarmowego GALT pobudzają cały układu odporności. Sądzono, że β-glukan jedynie tą drogą bierze udział w procesie aktywacji odporności komórkowej i przez długie lata glukan był traktowany jako niespecyficzny stymulator makrofagów. Jest to bardzo ważny proces dla organizmu, ponieważ makrofagi tworzą pierwszą linię obrony a bez ich optymalnej aktywności organizm nie potrafi się skutecznie bronić. Na rycinie poniżej przedstawiono pobieranie β-glukanu z przewodu pokarmowego i jego działanie na układ odporności.
Kiedyś sądzono, że β-glukan może modulować układ odpornościowy tylko gdy jest stosowany pozajelitowo, z powodu mniejszej bio-dostępności systemowej preparatów doustnych. Jednak wiele badań zarówno in vitro jaki i in vivo ujawniło, że również podany doustnie β-glukan wywiera takie działanie. Odkryto oddziaływanie poprzez różne receptory, co tłumaczy możliwe sposoby działania. Efekty zależą głównie od pochodzenia i budowy β-glukanów. Równocześnie przeprowadzono wiele badań klinicznych nierozpuszczalnych β-glukanów z drożdży podawanych doustnie. Uzyskane rezultaty potwierdziły wyniki wcześniejszych badań in vivo. Zebrane razem wyniki wszystkich badań jasno wskazują, że podawanie doustne β-glukanów z drożdży jest bezpiecznie i ma działanie wzmacniające układ odporności.
Wiele badań wykazało właściwości wykazało istotne klinicznie właściwości immunomodulujące dostnej postaci β-1,3/1,6-D-glukanu, ale nie możemy ich w tej prezentacji Immuliny przedstawić, gdyż nasz prepart ma status suplementu diety i niedozwolne jest podawanie informacji nt. działań profiklatycznych czy leczniczych takich preparatów.
Więcej informacji nt. beta-glukanu znajdą Państwo z naszej zakładce
→ β-glukan
O beta-glukanie można też przeczytać w serwisie internetowym biotechnologia.pl → Immunostymulujące właściwości beta-glukanu
Porównanie składu
Immulina +D3 kapsułki oraz Immulina plus kapsułki
Składnik aktywny | ilość w 2 kapsułkach [mg] |
ilość w 2 kapsułkach [mg] |
Ekstrakt owocu aceroli dostarczający 25% witaminy C |
80 |
40 |
Ekstrakt spiruliny dostarczający LCEPEEN |
200 |
200 |
Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarczający 80% β-1,3/1,6-D glukanu |
130 |
150 |
Glukonian cynku dostarczający 14,3% cynku |
10 |
10 |
l-selenometionina dostarczająca 0,5% jonów selenowych |
0,06 |
|
Cholekalcyferol (witamina D3) co odpowiada w jednostkach międznarodowych |
2 000 |