Ekstrakt spiruliny

Immulina Plus to pierwszy immuno-suplement, w przypadku którego dokładnie wiemy, co mamy w każdej dawce preparatu. Aktywność ekstraktu Immuliny jest ściśle kontrolowana i wyjątkowo stabilna, a jej bioaktywność jest gwarantowana przez producenta. Inne immuno-suplementy i żywność zawierająca bakterie nie są standaryzowane, a ich aktywność i wpływ na odporność może się bardzo różnić pomiędzy ich poszczególnymi partiami. Poza tym nigdy nie wiadomo, jaka jest aktywność lub zgodność takich produktów.


1LPS - lipopolisacharydy bakterii E. coli, 2preparat wzmacniający odporność ReishiMax na bazie ekstraktu grzybka ganoderma lucidum, 3Cold-fx - preparat wzmacniający odporność na bazie ekstraktu żeń-szenia amerykańskiego (Panax quinquefolium), 4AKG - alkiloglicerole - aktywny składnik oleju z wątroby rekina.

Porównano immulinę zawierającą aktywny kompleks LECPEEN z surowymi lipopolisacharydami (LPS), które są składnikami ściany bakterii Escherichia coli. Immulina 8-krotnie skuteczniej wpływa na odporność niż lipopolisacharydy Escherichia coli oraz 20 razy niż aloes i 25 razy niż spirulina z której pochodzi. Dzieje sie tak dlatego, że Immulina oddziałuje na układ odporności poprzez receptory TRL-2*, których gestość jest znacznie większa (ponad 2,5 raza) na powierzchni komórek prezentujących antygen (komórki dendrytyczne) niż receptorów TLR-4, poprzez które działa większość substancji oddziałujących na odporność. Immulina aż 40 razy lepiej wpływa na odporność w porównaniu z tradycyjnymi preparatami takimi, jak jeżówka (echinacea) i β-glukan. Preparaty zawierające ekstrakty reishi i żeń-szenia amerykańskiego praktycznie wykazują jedynie śladową aktywność w porównaniu z immuliną.

Immulina Plus oddziałuje przede wszystkim na odporność nieswoistą czyli wrodzoną i naturalną. Jest to najbardziej fizjologiczna i bezpieczna forma oddziaływania na odporność. Dobra odporność nieswoista jest niezbędna dla wytworzenia i prawidłowego funkcjonowania odporności swoistej, czyli odporności nabytej/adaptacyjnej.

Badania wykazały, że Immulina Plus oddziałuje na odporność poprzez makrofagi przewodu pokarmowego oraz tkankę limfatyczną przewodu pokarmowego. Każda wyprodukowana partia preparatu ma sprawdzoną skuteczność przy pomocy specjalnie opracowanego testu aktywacji monocytów. Do obrotu dopuszczone są jedynie te partie, które mają minimum 1.000 jednostek aktywacji monocytów.

Immulina Plus może być bezpiecznie stosowana codziennie przez dłuższy okres czasu, zależny tylko od potrzeby i sytuacji. Surowce oraz produkt gotowy są ściśle badane na poziom zanieczyszczeń metalami ciężkimi, pestycydami oraz określana jest czystość mikrobiologiczna. W trakcie wszystkich etapów produkcji przestrzegane są międzynarodowe standardy farmaceutyczne GMP - dobrej praktyki wytwarzania (ang. good manufacturing practice).

W badaniach oceniających dawka – odpowiedź (ang. dose – response assessment) wykazano, że zwiększanie dawki powyżej 400 mg nie zwiększa istotnie efektywności ekstraktu spiruliny w działaniu na parametru układu odporności. W badaniach na ochotnikach stwierdzono pełne bezpieczeństwo stosowania dużych dawek nawet 2 - 4 gramy na dobę.


*TLR - Toll Like Receptor – błonowe receptory należące do receptorów rozpoznających wzorce (PRR pattern recognision receptor). Receptory toll-like występują na powierzchni komórek (TLR 1,2,4,5,6 i 11) oraz wewnątrzkomórkowo na błonie endosomów (TLR 3,7,8 i 9). Odkrycie w ostatnich latach rodziny jedenastu receptorów TLR kodowanych przez DNA linii zarodkowej, pokazało, że w obrębie odporności wrodzonej funkcjonuje złożony system rozpoznawania struktur powierzchniowych i wewnętrznych drobnoustrojów, którego aktywacja prowadzi do uruchomienia ważnych mechanizmów efektorowych odporności wrodzonej i uczestniczy w kształtowaniu odporności nabytej.

Spirulina to szmaragdowo-zielony proszek zawierający skoncentrowane i liofilizowane sinice Arthrospira platensis vel maxima. Spirulina to nazwa handlowa tego wyjątkowego materiału biologicznego wykorzystywanego w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Sinice Arthrospira platensis vel maxima to specyficzne bakterie prokariotyczne, należące do rzędu Oscillatoriales. Wcześniej były one zaliczane do mikro-alg. Bakterie prokariotyczne posiadają komórki złożone z otaczającej ściany i błony komórkowej oraz cytoplazmy. Komórka prokariotyczna nie ma organelli. Wszystkie organizmy prokariotyczne są jednokomórkowe. W przeciwieństwie do komórek eukariotycznych nie posiadają jądra komórkowego. Jego funkcję zastępuje nukleoid, czyli obszar nieograniczony błoną od cytoplazmy, w którym znajduje się materiał genetyczny w postaci chromosomu bakteryjnego (genoforu).

Spirulina zawiera kwas gamma linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym spirulina posiada jeszcze szereg innych wspaniałych właściwości

Spirulina niezwykłe właściwości odżywcze

Spirulina bywa określana w języku angielskim jako super food z powodu jej niespotykanych właściwości odżywczych. Zawiera dużą ilość wysokowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję. Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.

Spirulina (w formie proszku) - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 290 kcal
Białko ogółem - 57.47 g
Tłuszcz - 7.72 g
Węglowodany - 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik - 3.6 g

Minerały

Witaminy

Wapń – 120 mg
Żelazo - 28.50 mg
Magnez - 195 mg
Fosfor - 118 mg
Potas - 1363 mg
Sód - 1048 mg
Cynk - 2 mg
Jod - 0,016 mg
Witamina C - 10.1 mg
Tiamina – 2.380 mg
Ryboflawina – 3.670 mg
Niacyna - 12.820 mg
Witamina B6 - 0.364 mg
Kwas foliowy - 94 µg
Witamina A – 570 IU
Witamina K – 25.5 µg

Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference

Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i ochronnie na komórki i tkanki.

Poza tym spirulina zawiera zmienną ilość jodu. Przeciętnie 16 mcg/100 g proszku, czyli ok 10% dziennego zapotrzebowania. Ale może zawierać również znacznie więcej jodu. Dlatego należy być ostrożnym. Warto zaznaczyć, że takie wahania nie występują w przypadku ekstraktu spiruliny. Jod w organizmie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, ale nadmiar jodu (powyżej 1.100 mcg/dziennie może być szkodliwy.

Poza tym spirulina zawiera jeszcze beta-karoten (pro-wiatminę A) i witaminę E (ok. 2,5 mg na 100 g proszku) czyli związki, które neutralizują wolne rodniki.

Spirulina – układ odporności

Naukowcy, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, że istotnie wspomaga ona sprawność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomaga wzmocnić układ trawienny. Spirulina dodaje też sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. To zasługa witalizujących składników (witamin, enzymów), a także tzw. biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.

Spirulina wzmacnia odporność

Spirulina przyciąga coraz więcej uwagi badaczy medycznych jako potencjalny surowic medyczny. Szereg ostatnio opublikowanych badań medycznych dotyczą zdolności spiruliny do rozpoznania replikacji wirusa w organizmie oraz wzmacniania układu odporności oraz korzystnym wpływie na ochronę komórek.

Fikocyjanina, niebieski barwnik zawarty w sinicach, wspomaga układowi odporności zwalczać komórki, które mogą powodować choroby. Zgodnie opublikowanymi w 2009 roku badaniami aktywność przeciwzapalna fikocyjanin wspomaga hamowanie różnych niebezpiecznych reakcji zapalnych w organizmie. Nowsze badanie, z 2014 roku, wykazało, że fikocyjanina ma właściwość wymiatacza wolnych rodników, która to właściwość wspomaga ochronę przed chorobami oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu.

Fikocyjania wykazuje również ochronne właściwości dla wątroby i mózgu co istotnie wspomaga odporność. Badanie opublikowane w magazynie Current Protein and Peptide Science potwierdza to hepato- i neuroprotekcyjne działanie fikocyjanin. Badanie to wykazało, że fikocyjany wspomagają również oczyszczanie krwi, co wpływa korzystnie na funkcję wątroby.

Skontaktuj się z nami

Phytomedica Polska Spółka z o. o.
ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2,
02-954 Warszawa

T:   (+48) 22 550 60 30
T:   (+48) 22 550 60 40

E:   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Ogrodowa 31/35, 00-893 Warszawa dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!