Acerola czyli wiśnia barbadoska (łac. Malpighia glabra ) to niewielki owoc, który jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C i rutozydów. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego. Poza tym w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A oraz tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina PP), wapń, fosfor i żelazo. Witamina C otrzymywana z owoców aceroli znajduje się w kompleksie z bioflawonoidami (rutyną i hesperydyną). W takim kompleksie jest bardziej stabilna, i jest z tego kompleksu stopniowo uwalniana co poprawia jej biologiczne wykorzystanie przez organizm.

Poza tym rutozyd – zwany inaczej rutyną lub witaminą P, jest jednym z najpowszechniej występujących glikozydów kwercetyny. Jego cześć cukrowa złożona jest z dwucukru – rutynozy (glukoza + ramnoza).
Zgodnie z dopuszczonymi oświadczeniami zdrowotnymi należy stwierdzić, że:
- Rutyna wpływa korzystnie na funkcję naczyń krwionośnych (tętnic, żył i naczyń włosowatych), wspiera ich zdrowie i elastyczność i normalizuje przenikalność przez ścianę naczyń krwionośnych.
- Rutyna ma silne właściwości przeciwutleniające i chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
- Rutyna poprawia działanie układu odporności.
Przepisy zabraniają nam opisać wszystkie właściwości rutyny (rutozydów) przy przedstawianiu preparatu, który jest suplementem diety. Dlatego podajemy odnośniki, gdzie osoby bardziej zainteresowane mogą z miarodajnych źródeł więcej dowiedzieć o działaniu i właściwościach rutyny. → Portal Farmaceutyczno Medyczny
Spożycie pokarmów zawierających rutozydy (rutynę) może być korzystnie dla naczyń krwionośnych. Nie bez znaczenia są również jego właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych rodników). Więcej na temat działania rutyny można również przeczytać → poradnikzdrowie.plHesperydyna - jest to glikozyd (7-rutozyd) flawanonu zwanego hesperetyną. Hesperydyna zaliczana jest do tak zwanych czynników kapilarnych P. Ich działanie biologiczne związane jest przede wszystkim z naczyniami włosowatymi.
Witamina C, jest chyba najlepiej i najszerzej znaną witaminą. Spełnia w organizmie wiele funkcji, m. in. wzmacnia system immunologiczny, przeciwdziała zmęczeniu i przemęczeniu. Tutaj możesz więcej przeczytać → Współczesne poglądy na rolę witaminy C (plik pdf) oraz → "O witaminie C obiektywnie" (plik pdf) |
Pokarmy bogate w rutynę
Większość warzyw i owoców zawiera pewną ilość bio-flawonoidów, a wśród nich najczęściej występujących należą rutyna, apigenina, kwercetyna, hesperydyna. Są one szczególnie rozpowszechnione w roślinach kwiatowych. Najczęściej występują jako żółte barwniki rozpuszczone w soku komórkowym kwiatów i liści. Rzadziej występują w owocach, a rzadko w nasionach.
Zboża
![]() | ![]() |
Owoce bogate w rutynę

Najwięcej bioflawonoidów i wśród nich rutyny, jest zawarta w skórce i tuż pod jej powierzchnią. Dlatego aby dostarczyć organizmowi rutynę, to owoce należy spożywać ze skórką.
- Jabłka ze skórką
- Ciemne winogrona
- Owoc dzikiej róży
- Czarna porzeczka
- Cytrusy (cytryny, pomarańcze)
Warzywa bogate w rutynę

Poniżej podajemy warzywa o dużej zawartości bioflawonoidów w tym rutyny. Warto również zaznaczyć, że zarówno owoce jak i warzywa o ciemno-niebieskim i ciemno-zielonym kolorze dostarczają również antocyjany i luteinę – inne niż rutyna, ale również cenne bioflawonoidy o dobroczynnym wpływie na siatkówkę oka.
- Szparagi
- Cebula
- Papryka czerwona i zielona
- Pomidory
- Cukinia
Zioła bogate w rutynę
- Herbata rooibos
- Dziurawiec
- Ruta
- Kwiat bzu
- Majranek
Zawartość bio-flawonoidów w wybranych roślinach
Roślina/warzywo | Całkowite flawonoidy | Kwercetyna | Katechina | Kemferol | Apigenia | Rutyna |
---|---|---|---|---|---|---|
Kapusta | ||||||
Zielona papryka | ||||||
Czerwona papryka | ||||||
Marchew | ||||||
Czerwony szpinak | ||||||
Biała rzodkiew | ||||||
Trawa cytrynowa | ||||||
Kurkuma |
Wszystkie wyniki są średnia trzech pomiarów ± odchylenie standardowe. Wyniki wyrażone mg/g suchej masy. ND: non detected.