Acerola czyli wiśnia barbadoska (łac. Malpighia glabra ) to niewielki owoc, który jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C i rutozydów. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego. Poza tym w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A oraz tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina PP), wapń, fosfor i żelazo. Witamina C otrzymywana z owoców aceroli znajduje się w kompleksie z bioflawonoidami (rutyną i hesperydyną). W takim kompleksie jest bardziej stabilna, i jest z tego kompleksu stopniowo uwalniana co poprawia jej biologiczne wykorzystanie przez organizm.
Poza tym rutozyd – zwany inaczej rutyną lub witaminą P, jest jednym z najpowszechniej występujących glikozydów kwercetyny. Jego cześć cukrowa złożona jest z dwucukru – rutynozy (glukoza + ramnoza).
Zgodnie z dopuszczonymi oświadczeniami zdrowotnymi należy stwierdzić, że:
- Rutyna wpływa korzystnie na funkcję naczyń krwionośnych (tętnic, żył i naczyń włosowatych), wspiera ich zdrowie i elastyczność i normalizuje przenikalność przez ścianę naczyń krwionośnych.
- Rutyna ma silne właściwości przeciwutleniające i chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
- Rutyna poprawia działanie układu odporności.
Przepisy zabraniają nam opisać wszystkie właściwości rutyny (rutozydów) przy przedstawianiu preparatu, który jest suplementem diety. Dlatego podajemy odnośniki, gdzie osoby bardziej zainteresowane mogą z miarodajnych źródeł więcej dowiedzieć o działaniu i właściwościach rutyny. → Portal Farmaceutyczno Medyczny
Spożycie pokarmów zawierających rutozydy (rutynę) może być korzystnie dla naczyń krwionośnych. Nie bez znaczenia są również jego właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych rodników). Więcej na temat działania rutyny można również przeczytać → poradnikzdrowie.plHesperydyna - jest to glikozyd (7-rutozyd) flawanonu zwanego hesperetyną. Hesperydyna zaliczana jest do tak zwanych czynników kapilarnych P. Ich działanie biologiczne związane jest przede wszystkim z naczyniami włosowatymi.
Witamina C, jest chyba najlepiej i najszerzej znaną witaminą. Spełnia w organizmie wiele funkcji, m. in. wzmacnia system immunologiczny, przeciwdziała zmęczeniu i przemęczeniu. Tutaj możesz więcej przeczytać → Współczesne poglądy na rolę witaminy C (plik pdf) oraz → "O witaminie C obiektywnie" (plik pdf) |
Pokarmy bogate w rutynę
Większość warzyw i owoców zawiera pewną ilość bio-flawonoidów, a wśród nich najczęściej występujących należą rutyna, apigenina, kwercetyna, hesperydyna. Są one szczególnie rozpowszechnione w roślinach kwiatowych. Najczęściej występują jako żółte barwniki rozpuszczone w soku komórkowym kwiatów i liści. Rzadziej występują w owocach, a rzadko w nasionach.
Zboża bogate w rutynę lub/i heperydynę
GRYKA
czyli kasza gryczana jest szczególnie bogatym źródłem flawonoidów ma działanie przeciwmiadżycowe i wzmacnia żyły. I na koniec rutyna! Przedstawicielem flawonoidów występującym w gryce w największej ilości jest rutyna.
AMARANTUS
inaczej szarłat był podstawą diety Majów aż 4 000 lat temu. To bardzo bardzo stare nasiono, powoli wkracza na polskie stoły, a naszym zdaniem powinno się bardzo rozgościć! Amarantus jest bogatym źródłem flawonoidów zwłaszcza rutyny. Amarantus jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów, dlatego wegetarianie i weganie szczególnie powinni go uwzględnić w diecie. Nasiona amarantusa mają niski indeks glikemiczny. Amarantus powoli uwalnia cukry do krwi, co sprawia, że nie ma takiej „napadowej”ochoty na jedzenie. Szkarłat to doskonałe źródło magnezu, żelaza, kwasu foliowego! Zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Nie zawiera glutenu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu, który jest związkiem hamującym starzenie się komórek.
KOMOSA RYŻOWA
Inaczej quinoa lub ryż peruwiański to również bardzo stare ziarno. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3-5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków. Nazywana była tam „matką zbóż”. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina A i E ) i składników mineralnych (wapń, żelazo, bardzo dużo magnezu, fosfor, potas, sód, cynk). Nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, co oznacza, że ma działania antyoksydacyjne. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Warto, aby znalazła się w diecie wegetarian i wegan. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać osoby zmagające się z cukrzycą. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i jest łatwostrawna. Można powiedzieć, że to kosmiczna kasza! NASA prowadzi nad nią badania w celu ustalenia jej użyteczności podczas długotrwałych lotów załogowych.
Kasza gryczana |
Amarantus ziarno |
Komosa ryżowa |
Owoce bogate w rutynę
Najwięcej bioflawonoidów i wśród nich rutyny, jest zawarta w skórce i tuż pod jej powierzchnią. Dlatego aby dostarczyć organizmowi rutynę, to owoce należy spożywać ze skórką.
- Jabłka ze skórką
- Ciemne winogrona
- Owoc dzikiej róży
- Czarna porzeczka
- Cytrusy (cytryny, pomarańcze)
Warzywa bogate w rutynę
Główne źródła flawonoidów polskiej diecie to warzywa: cebula, pomidory, papryka i brokuły. Poniżej podajemy warzywa o dużej zawartości bioflawonoidów w tym rutyny. Warto również zaznaczyć, że zarówno owoce jak i warzywa o ciemno-niebieskim i ciemno-zielonym kolorze dostarczają również antocyjany i luteinę – inne niż rutyna, ale również cenne bioflawonoidy o dobroczynnym wpływie na siatkówkę oka.
- Szparagi
- Cebula
- Papryka czerwona i zielona
- Pomidory
- Cukinia
- Brokuły
Zioła bogate w rutynę
Kazimierczak i in. wykazali obecność rutyny w ziołach – w mięcie z uprawy ekologicznej, w lubczyku, tymianku i szałwii z uprawy zarówno ekologicznej jak i konwencjonalnej. Najwięcej rutyny spośród badanych ziół zawierała mięta ekologiczna i tymianek z uprawy konwencjonalnej. Co ciekawe, nie wykryto rutyny z mięcie z uprawy konwencjonalnej oraz w melisie z uprawy ekologicznej, zaś w melisie z uprawy konwencjonalnej wykryto bardzo niewielki ilości rutyny. Warto też wspomnieć, że prócz rutozydu, zioła obfitowały także w wiele innych przeciwutleniaczy, dlatego nie bez powodu dietetycy zalecają ich stosowanie w posiłkach.
- Ruta zwyczajna
- Dziurawiec zwyczajny
- Kwiat bzu czarnego
- Tymianek (macierzanka)
- Szałwia
- Mięta
- Majranek
Piśmienictwo
Kazimierczak R, Hallmann E, Kazimierczyk M, Rembiałkowska E: Antioxidants content in chosen spice plants from organic and conventional cultivation; Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, Vol. 55(3).
Park BJ, Park JI, Chang KJ, Park CH.: Comparison in rutin content in seed and plant of tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum). Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat, Prague 2004: 626-629.
Samaszko-Fiertek J, Roguszczak P, Dmochowska B, Ślusarz R, Madaj J: Rutyna – budowa, właściwości; Wiadomości Chemiczne, 2016, 70, 7-8.
Zawartość bio-flawonoidów w wybranych roślinach
Roślina/warzywo | Całkowite flawonoidy |
Kwercetyna | Katechina | Kemferol | Apigenia | Rutyna |
---|---|---|---|---|---|---|
Kapusta | ||||||
Zielona papryka | ||||||
Czerwona papryka | ||||||
Marchew | ||||||
Czerwony szpinak | ||||||
Biała rzodkiew | ||||||
Trawa cytrynowa | ||||||
Kurkuma |
Wszystkie wyniki są średnia trzech pomiarów ± odchylenie standardowe. Wyniki wyrażone mg/g suchej masy. ND: non detected.